Plenković i HDZ domaćini velikog skupa europskih pučana: Stiže 2000 dužnosnika, pozvani i Orban i Vučić

Plenković i HDZ domaćini velikog skupa europskih pučana: Stiže 2000 dužnosnika, pozvani i Orban i Vučić

Šefovi europskih država i vlada te najviši dužnosnici EU, među kojima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te još aktualno vodstvo EU Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, očekuju se na izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP) od 20. do 21. studenoga u Zagrebu, prenosi Novi list.

U Zagrebu se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo. Domaćin skupa bit će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Od najviših europskih političara na skupu u Zagrebu očekuju se i austrijski kancelar Sebastian Kurz, aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Pozvani Orban i Vučić

Pitanje je hoće li doći i mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka suspendirana iz EPP-a i nema pravo glasa, ali je pozvana na kongres, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka (SNS) postala pridružena članica EPP-a, koja također nema pravo glasa, ali su i oni dobili pozivnicu.

Bit će tu i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani te šefovi država, vlada i/ili stranaka članica EPP-a Irske, Latvije, Grčke, Cipra, Rumunjske, Bugarske, Nizozemske…

Iz HDZ-a ne isključuju da će imati svog kandidata za neku od funkcija, možda za podpredsjedničko mjesto.

Foto: Francisco Seco/Epa