Optužila Hrvatsku i Europsku uniju: Lora Vidović vjeruje ilegalnim migrantima i anonimnom “policajcu”

Optužila Hrvatsku i Europsku uniju: Lora Vidović vjeruje ilegalnim migrantima i anonimnom “policajcu”

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović komentirala je reakcije državnih dužnosnika na kritike koje je uputila radu policije. Tvrdi da je njen prioritet zaštita ljudskih prava na području Hrvatske a spomenula je i mogući prešutni dogovor između Europske unije i Hrvatske o zaštiti granica svim sredstvima.

Europska unija daje prešutnu suglasnost

Pravobraniteljica vjeruje da Hrvatska za politiku “ilegalnog vraćanja migranata” ima, barem prešutnu, podršku Europske unije.

“Mislim da se ovdje radi o političkoj odluci da se vanjska granica Unije čuva svim sredstvima.

Ne ulazim u to je li Hrvatska za to dobila izričitu, ili prešutnu suglasnost EU-a, ali očito je da je ovakav pristup upravljanja iregularnim migracijama u Hrvatskoj stvar političke odluke.”

Sigurno ima ekonomskih migranata, ali…

Dodaje da Hrvatska ima obvezu osigurati svim osobama koje ilegalno pređu hrvatsku granicu pravo na azil.

“Moja je zadaća boriti se svim pravnim sredstvima protiv toga da policija krši ili ignorira Konveniciju UN-a o pravnom položaju izbjeglica, Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i niz drugih zakonskih i podzakonskih akata.

Nema dvojbe da su mnogi među ljudima koji čekaju u Unsko – sanskom kantonu i ekonomski migranti i da mnogi ne bi dobili međunarodnu zaštitu, ali to možemo saznati samo ako za svakog od njih provedemo individualizirani postupak sukladno propisima makar se radilo o osobama koje su iregularnolegalno prešle hrvatsku granicu.To je ono što pravo traži. A to hrvatska policija ne čini već ih bez provedbe takvog postupka vraća natrag u BIiH (push back) i to čini tako dugo i sistematično da se već vjerojatno može govoriti o kolektivnim protjerivanjima. Također nam sustavno stižu pritužbe da policija pri tom koristi i silu,oduzima im stvari i slično.”

Lažne optužbe postoje, ali treba sve istražiti

Priznaje da nema konkretnih dokaza da policija postupa kako je navedeno u pismu navodnog policijskog službenika, ali misli da svejedno treba provesti istragu o tim navodima.

“Odlučila sam to pismo uzeti krajnje ozbiljno i dati mu povjerenje, sve dok i ako nadležne institucije ne utvrde da nije istinito. Osim toga, vrlo je uvjerljivo jer se tvrdnje iznesene u njemu podudaraju s pritužbama koje već dugo dobivamo od migranata, a uporno tražimo da se MUP očituje, ili da ih DORH istraži. Za mene je to pismo vrlo potresno.”

“Da se razumijemo, ja mogu prihvatiti argument da ima i neutemeljenih pritužbi migranata, mogu prihvatiti i policijske tvrdnje da su neke od njih potpuno lažne. Ali situacija u kojoj policija za svaku pritužbu apriori tvrdi da je neistinita i neutemeljena, a da je takvo ponašanje ispravno i utemeljeno da pri tome ne nudi nikakvo uvjerljivo obrazloženje i da nema neovisne istrage koja bi to i potvrdila, otvara prostor i neutemeljenim pritužbama da postanu uvjerljive. Mislim da to čini ogromnu štetu Hrvatskoj, a vidimo to zadnjih tjedana i po reakcijama u stranim medijima i međunarodnim organizacijama.”

Foto: Hina/ml