Što hoće aktivistkinja Sara Kekuš: Tvrdi da je Hrvatska neprijateljski raspoložena prema strancima. Ne želi vojsku na granici

Što hoće aktivistkinja Sara Kekuš: Tvrdi da je Hrvatska neprijateljski raspoložena prema strancima. Ne želi vojsku na granici

Sara Kekuš iz CMS-a je u N1 Studiju uživo s voditeljom Markom Perožićem razgovarala o migrantskoj krizi.

Na pitanje Marka Perožića treba li Hrvatska poslati vojsku na granice, Kekuš je odgovorila kako apslutno ne treba.

“Naravno da ne treba poslati vojsku na granice. Kao prvo, slanje vojske na ljude koji bježe od rata i sukoba, slanje oružja na ljude koji bježe od oružja je apsolutno nehumani čin i treba ga izbjeći”, istaknula je Kekuš.

“CMS je još 2016. godine Ustavnom sudu RH predlagao pokretanje postupka ispitivanja ustavnosti Zakon o obrani i Zakona o nadzoru državne granice. Do dana današnjeg nažalost nismo dobili odgovor. Međutim, smatramo da je to potpuno neadekvatno rješenje i da je, kao i većina rješenja, to samo krizno rješavanje trenutne situacije koje uopće ne vode dugoročnim i neodrživim rješenjima.”

Kekuš je komentirala i činjenicu kako se SDP nije u potpunosti ogradio od slanja vojske na granice.

“Žalost je čuti takve komentare koji zapravo pokazuju nerazumijevanje trenutne situacije. Slanje vojske zaista nije adekvatno, kada imamo situaciju da brojni ljudi koji su u potrazi za sigurnosti zapravo nailaze na stanje potpune nesigurnosti. Države i čelnici zazivaju stanje panike i prikazuju njih kao prijetnju sigurnosti Europe, umjesto da shvate da sami već godinama griješe i da je krajnje vrijeme da poduzmemo potrebne korake kako bi se u Europi raspodijelila odgovornost za migracije i omogućilo traženje međunarodne zaštite”, dodala je Kekuš.

Na pitanje našeg Marka Perožića znači li to da smo neprijateljska zemlja prema strancima, Kekuš je odgovorila sljedeće:

“Apsolutno jesmo. Dok god se tečajevi hrvatskog jezika ne provode redovito i na način koji će ljudima pružiti adekvatno znanje i mogućnost snalaženja. Dok god oni nemaju pristup daljnjoj edukaciji, prekvalifikaciji te pristup poslodavcima koji će zadovoljiti neke njihove egzistencijalne potrebe, možemo reći da je to slučaj.”

Foto: Screenshot/N1