Sveti Leopold Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od zloćudnih bolesti: I sam je bolovao od raka jednjaka

Sveti Leopold Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od zloćudnih bolesti: I sam je bolovao od raka jednjaka

Sveti Leopold Bogdan Mandić proglašen je katoličkim nebeskim zaštitnikom oboljelih od karcinoma. Tu je odluku vatikanska kurijalna Kongregacija za bogoštovlje i sakramenta danas obznanila Padovanskoj biskupiji, jer je upravo u tom gradu, gdje je sv. Lepold djelovao do smrti kao karizmatičan ispovjednik, sazdano njegovo svetište u kojemu je i sahranjen.

Odluka je objavljena uoči katoličkoga Svjetskog dana oboljelih, koji se obilježava 11 veljače. Sv. Leopold Mandić je odabran za zaštitnika zato jer je bolovao od raka jednjaka, od kojega je i umro 1942 u Padovi.

Prijedlog Kongregaciji uputio je 2016 padovanski biskup Claudio Cipolla, na inicijativu otaca franjevaca kapucina, kojima je pripadao i sv. Leopold, te skupine padovanskih liječnika, ne samo onkologa, javlja  Slobodna Dalmacija.

Otac Lepold je rođen 1866 u Hercegnovome kao Bogdan Ivan Mandić, bio je dakle Bokelj, ali poljičkog porijekla (iz Mandićâ kod Zakučca). Još u djetinjstvu se zavjetovao da će biti misionar siromašnih i nesretnih.

Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, sjemenište u Udineu pa u Bassanu, gdje je ušao u kapucinski red. Za svećenika je zaređen 1890.