Tihomir Dujmović: Supstancijalno ne živimo u hrvatskoj državi, a za to su krivi Mesić, Sanader, Milanović i Plenković

Tihomir Dujmović: Supstancijalno ne živimo u hrvatskoj državi, a za to su krivi Mesić, Sanader, Milanović i Plenković

Novinar  i publicist Tihomir Dujmović tvrdi da supstancijalno ne živimo u  hrvatskoj državi nego u  Jugoslaviji koju njezini  tvorci  suptilno nazivaju regija kako bi je naivni Hrvati lakše prihvatili.

“Sadržajno ne živimo u hrvatskoj državi, živimo supstancijalno u regiji, a regija je zamišljena za početak kao meka jugo konfederacija i u knjizi imate obilje dokaza o tome. „Regija“ pak omeđuje granice bivše Jugoslavije, minus Slovenija, samo što je pojam topao i bezopasan, pa kad kažete regija ne pomislite na Jugoslaviju. Do jučer, kad ste govorili o zapadnom Balkanu sve je bilo jasno, ranije kad se spominjala jugosfera, isto je tako bilo sve jasno, no sad smo progutali udicu sa pojmom „regija“, pa je zato kompletan društveni život regionalno premrežen. Napokon su pronašli formulu koja neće izazivati revolt. Lukavo”, rekao je  Dujmović u  razgovoru za  Narod.hr gdje je  govorio i o svojoj novoj knjizi “Regija  kao nova Jugoslavija”.

Pravi otac povratka Hrvatske u stare okvire je nesumnjivo Stipe Mesić i upravo su u njegova dva mandata udareni temelji današnjeg potpunog regionalnog umrežavanja svakog segmenta hrvatskog društvenog života. Mesić je, nastavlja Dujmović,  do te razine gotovo patološki inzistirao na tome da je jednom izjavio kako sanja „cijeli taj prostor“ misli se na zapadni Balkan, kao prostor bez granica. Smatra da velika odgovornost leži na Ivici Račanu koji je  osvojio vlast 2000. godne, ali i na Ivi Sanaderu,  Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću.

“Nominalno, Unija i samo Unija, a stvarno „regija“ i samo „regija“. Dnevnik na HTV-u je za sve te naizgled različite političke mandate bio uvijek isti: red vijesti iz Hrvatske, red vijesti iz Srbije, pa aktualnosti iz BIH.Kao u doba kad je Miro Lilić vodio Dnevnik!O prosvjedima u Beogradu znamo baš sve, o prosvjedima recimo u Mađarskoj nismo imali jednu jedinu sliku.Taj teror tzv. „regije“ najvidljiviji je baš u medijima koji patološki inzistiraju samo na događajima i ljudima s prostora bivše Jugoslavije. Recimo, na Jadranu ljetuje praktički pola mađarske, ali i češke vlade, a vrlo često i brojni ministri iz Poljske. Nema medija koji o tome jednog slova izvijesti. Ali, o srbijanskim i slovenskim političarima znamo točno kad ulaze u more”, tvrdi Dujmović.

Foto: Mario Strmotić/Hina