Trump naredio likvidaciju moćnog iranskog generala: Je li ovo početak velikog rata?

Trump naredio likvidaciju moćnog iranskog generala: Je li ovo početak velikog rata?

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici, a tamošnja državna televizija izvještava da je među poginulima Qassem Suleimani, vjerojatno najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. Vijest o njegovoj smrti u međuvremenu je potvrdila i sama Iranska revolucionarna garda.

– Nije jasno tko je izveo napad, ali čini se jasnim da će Suleimanijeva smrt drastično povećati napetosti između Sjedinjenih Država i Irana, navodi u prvoj analizi Washington Post.

Nedugo nakon prvih izvješća o Suleimanijevoj smrti i špekulacija o tome tko je izveo napad, Pentagon se oglasio priopćenjem u kojem je potvrdio da su akciju pokrenuli Amerikanci po izravnoj naredbi predsjednika Donalda Trumpa.

– Prema naredbi predsjednika, američka vojska je izvela odlučnu obrambenu akciju ubojstva Qassema Suleimanija, zapovjednika Qudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a s ciljem zaštite američkog osoblja u inozemstvu, navodi se u priopćenju Pentagona.

– General Suleimani je aktivno razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se između ostalog u priopćenju u kojem se Suleimanija prokazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

– Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Foto: Wikipedija