Beroš pokušava opravdati enormne islpate spornim tvrtkama: Zanimljivo je da niša nije rekao o suradnji sa svojim prijateljem

Beroš pokušava opravdati enormne islpate spornim tvrtkama: Zanimljivo je da niša nije rekao o suradnji sa svojim prijateljem

‘Svojim pitanjima sugerirate da bi se politika, tj. ministar, trebala miješati u rad stručnih službi kad je riječ o javnoj nabavi, informatici i financijama. Odgovornost je ministra da odobri njihove prijedloge ako su stručno utemeljeni i zakonito provedeni, što se od svake službe očekuje, bez uplitanja i interferiranja ministra. Da to radim, prozivali biste me da su odluke političke, a ne stručne’, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš za Večernji list, odgovorivši na niz optužbi za pogodovanja prilikom postupaka javne nabave u zdravstvu, koje na njegov račun pljušte ovih dana.

‘Budući da se u to ne miješam, sad me prozivate zašto se u to ne petljam i zašto ne znam svaki tehnički detalj. Ministar koji bi to radio ne bi dobro radio svoj posao. Posao ministra je strateško usmjeravanje, osigurati da službe rade stručno i zakonito te snositi odgovornost u protivnom. Mislite da sam ja provjeravao što radi koja firma… Ne, to rade službe. Za sada im vjerujem’, rekao je.

U Ministarstvu zdravstva ne pogoduju nikome, pa tako ni tvrtki Cuspis d. o. o., kategoričan je ministar Beroš.

‘Tvrtka Cuspis d.o.o. s Ministarstvom zdravstva samostalno je sklopila jedan jedini ugovor o javnoj nabavi, i to u postupku nabave usluga korektivnog i adaptivnog održavanja centralnog upravljačkog sustava. Navedeni je postupak proveden kao otvoreni postupak javne nabave, kao i svi ostali postupci oko kojih se ovih dana stvaraju negativne konotacije. Dakle, svatko je mogao podnijeti ponudu, tražiti izmjene dokumentacije ili uložiti žalbu ako je smatrao da dokumentacija bilo kome pogoduje. Ponuda tvrtke Cuspis d.o.o. zadovoljila je sve uvjete propisane natječajnom dokumentacijom i kao takva ocijenjena valjanom’, kaže ministar Beroš i dodaje da su uvjeti su bili Zanimljivo je da ministar Beroš ništa nije rekao o suradnji sa svojim prijateljem Drenislavom Žekićem i njegovom tvrtkom Preclarus o čemu je pisao Telegram.

Poslovna suradnja Beroševog Ministarstva zdravstva, ali i Capakovog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa Žekićevom tvrtkom Preclarus d.o.o. traje već više od godinu dana, a cijena te suradnje mjeri se u stotinama tisuća kuna. Svi ti poslovi, vezani za komunikacijske i savjetodavne usluge, ugovoreni su isključivo jednostavnim postupcima javne nabave, za koje je Beroševo ministarstvo prethodno mijenjalo interni pravilnik po kojem se provode.
Savjetovanje i edukacija za 146.000 kuna

Prema službenim podacima navedenima u registru sklopljenih ugovora Ministarstva zdravstva za prošlu godinu, Žekićeva tvrtka četiri je puta dobila posao. Prvi, “usluga edukacije komuniciranja u kriznim situacijama kroz komunikacijski trening” sklopljen je 13. ožujka, za koji je isplaćeno 60 tisuća kuna s PDV-om. Kako stoji u registru ugovora, trajao je do 22. svibnja.

Drugi posao, “savjetodavne i komunikacijske usluge u području odnosa s javnošću za Ministarstvo zdravstva”, sklopljen je 4. kolovoza za 48.750,00 kuna s PDV-om. Trebao je trajati do kraja godine, no izvršen je gotovo mjesec i pol dana ranije, 17.11. Dan prije toga, sklopljen je još jedan novi ugovor.
“Pružanje savjetodavnih usluga na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19” treći je posao sklopljen u istoj godini, a iz proračuna ministarstva isplaćeno je još 37.500,00 kuna s PDV-om. Kad podvučemo crtu, za savjetničke je usluge prošle godine tvrtki Preclarus plaćeno 146 tisuća kuna s PDV-om, ali poslovi su rascjepkani na tri ugovora.
Ugovor sklopljen na samu Staru godinu

To nisu jedini poslovi plaćeni Preclarusu javnim novcem, s razdjela Ministarstva zdravstva prošle godine. Tvrtka je također radila i za Imunološki zavod, za što im je prema podacima Državne riznice u dva navrata isplaćeno ukupno 137.500,00 kuna s PDV-om. Ali suradnja s Beroševim ministarstvom će se nastaviti i tijekom cijele ove godine.

Naime, na samu Staru godinu sklopljen je i četvrti ugovor sa Žekićevom tvrtkom koji obuhvaća savjetovanje za 2021. godinu. Tako će za 199.000 kuna bez PDV-a pružati “savjetodavne usluge na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva zdravstva vezanim uz epidemiju Covid-19”. Da je cijena posla bila tisuću kuna veća, morao bi se provesti standardni, otvoreni postupak javne nabave, a ovako se, ispod 200 tisuća kuna (bez PDV-a), Zakon o javnoj nabavi ne mora primijeniti.

Foto: Hina