HDZ-ov “inovator” dobio za fotostupove 2,5 milijuna kuna, a sada Opara iznenada shvatio da su ružni i besmisleni

HDZ-ov “inovator” dobio za fotostupove 2,5 milijuna kuna, a sada Opara iznenada shvatio da su ružni i besmisleni

SlavniI fotostup, djelo solinskog “inovatora” i HDZ-ovca Luke Vukovića,  prognan je prije nekoliko dana iz Splita odlukom gradske vlasti.

Revolucionarni izum, koji je Županija splitsko-dalmatinska najavljivala odnijeti u Bruxelles na predstavljanje europskih inovacija i na koji su potrošene značajne svote našeg novca, razmontiran je točno tri godine nakon postavljanja. Grad, koji ga je u suradnji sa Županijom i naručio, odjednom je shvatio da je hrđavi komad grafitima išaranog metala zapravo bespotreban, javlja Index.

Nakon tri godine Grad shvatio da su besmisleni

Baš su nam tako rekli ljudi bliski gradonačelniku:

“Fotostupovi su uklonjeni po nalogu Grada zato što su neispravni i ružni. Nisu na popravku, nego su baš uklonjeni i zasad nema naznaka da će se vraćati. Ostao je samo jedan kraj Poljuda, s njim ne znamo što će biti”, doznali smo neslužbeno. A na službeni upit upućen Gradu Splitu nismo dočekali odgovor.

Kritizirali ga korisnici, hvalili HDZ-ovci

Stupovi HDZ-ovca podigli su prašinu ne samo zbog loše kvalitete fotografije (zadnji put kad smo gledali, imale su jedan megapiksel) nego i zbog veličine aplikacije te nemogućnosti povezivanja na fotostupov Wi-Fi.

O fotostupu i njegovoj aplikaciji Look@ lijepo su govorili iz vrha Ministarstva turizma, no najviše je njime bio oduševljen župan Blaženko Boban.

Njega je Vuković kao stranački pomladak nosio na ramenima i tu fotografiju držao kao profilnu sliku na svom Facebooku. Županija mu je, pak, pod Bobanovim vodstvom, nekoliko puta davala proračunski novac.

Bit ćemo blagonakloni pa ćemo reći da je dobio 2.5 milijuna kuna našeg novca

Pravo je pitanje koliko je našeg novca do sada otišlo na fotostupove.

Već su mu u startu lokalne vlasti dale nešto više od pola milijuna kuna.

Što za razvoj inovacije, što za postavljanje stupova po Splitu. Kažimo i da godišnje održavanje ima svoju cijenu, ona je oko tisuću kuna mjesečno, znači 12.000 kuna godišnje po stupu, puta tri stupa – to je 36.000 kuna troška samo za Grad Split. A stupova ima i na Klisu i po Solinu.

Kad dodamo da se stupovi održavaju već tri godine, lako dođemo do cifre veće od sto tisuća kuna.

Uz to je inovator dobivao i sredstva od Ministarstva gospodarstva koja nam je poslala Europska unija s idejom da ćemo ih pošteno rasporediti.

Za 2019. godinu, kako vidimo iz Državne riznice, Vukovićevoj tvrtki dali su 385.348 kuna i 46 lipa, a u 2020. dobio je 855.381 kunu i 50 lipa. Index je ranije pisao kako su fotostupovi dobili gotovo 1.3 milijuna kuna na natječaju Ministarstva gospodarstva. Najviši mogući iznos dodijeljenih sredstava bio je 1.4 milijuna.

Bit ćemo krajnje blagonakloni pa ćemo reći da je dobio minimalno 2.5 milijuna kuna.

Obećavao da će ih izvoziti po svijetu, ali zasad baš i nema kupaca

Od 2019. godine tvrtka bivšeg šefa solinske mladeži HDZ-a ima dva zaposlena. Prema podacima iz Poslovne Hrvatske, ne izvoze ništa, a ukupni prohodi im budu oko 300 do 400 tisuća kuna.

Zanimljiv je i podatak da je HDZ-ov izumitelj tužio Slobodnu Dalmaciju i Index zbog tobože povrede časti i ugleda te iznošenja pogrešnih podataka, no na kraju je on morao snositi sudske troškove, a sudstvo je potvrdilo da su mediji u pravu.

Radi li ovo Opara da zagorča Bobanu?

Pojavila se teorija da je motiv za uklanjanje stupova politički, odnosno da gledamo sukob županijskog i gradskog HDZ-a.

Županija na čelu s Blaženkom Bobanom, koji je inače jako dobar s Lukom Vukovićem, podržava solinskog inovatora, dok je gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari navodno puna kapa toga da ide niz dlaku stranci, pogotovo sad kad odlazi s funkcije.

Na slici: Andro Opara i BlaženkoBoban

Foto: Hina