Čačić protiv ugostitelja: Kafići i restorani bit će zatvoreni do proljeća

Čačić protiv ugostitelja: Kafići i restorani bit će zatvoreni do proljeća

O početku cijepljenja u svojoj županiji i o mjerama na razini cijele zemlje govorio je u RTL-u Danas Radimir Čačić, varaždinski župan i partner Vladi Andreja Plenkovića kojoj osigurava većinu u Saboru.

“Ja ću se svakako cijepiti, samo nažalost bez obzira na godine neću biti baš među prvima. Neću biti u prvoj grupi. Sutra u 13 sati, doktor Proskura, 88 godina, jedan od korisnika doma, koliko sam ja obaviješten, biti će prvi građanin Varaždinske županije koji će biti cijepljen. Nakon prvih pet cijepljenja ovdje, biti će cijepljeni djelatnici u hitnoj i Općoj bolnici Varaždin, isto tako simbolični brojevi. Sve zajendo je 525 cjepiva, brzo ćemo to riješiti”, rekao je Čačić.

Prema svim statističkim pokazateljima, broj novozaraženih je u padu.

“To je bilo jasno. Razumijem oprez, ali mi sad već četiri tjedna u kontinuitetu imamo pad svih pokazatelja. Prema tome, tu nema nikakve slučajnosti više. Stvari su potpuno jasne. Mi smo sa preko 1200 sa današnjim danom spustili na preko 300 incidenciju. Dakle za četiri puta je smanjena incidencija. Sad su to sasvim drugi brojevi”, poručio je Čačić.

Komentirao je i povratak života u normalnije uvjete te ukidanje mjera.

“Ne prije završetka cijepljenja najrizičnijih skupina, dakle ja prije proljeća ne očekujem. Mjere će sasvim sigurno biti do proljeća. Mislim na ugostiteljstvo, to je zapravo jedina prava mjera koju mi imamo. Sve zemlje koje su otpustile ugostiteljstvo su doživjele porast. Sve. I Česi i Slovenci. To je jasno i neupitno. U pitanju su zatvoreni prostori, intenzivno druženje, opuštenost, alkohol. Jedna je stvar imati 400 ljudi u hali gdje svi žele očuvati zdravlje i zaposlene, a druga je stvar pub, pivnica, krčma gdje vlasnicima nikom ništa, a ovima koji su se našli, nakon dvije pive tako je-kako je. Mislim da prije proljeća ne bismo trebali razmišljati o popuštanju mjera u ugostiteljstvu”, izjavio je Čačić za RTL Danas.

Foto: Hina