Ja tebi, ti meni: Kako je Tušekov odvjetnik sklopio posao stoljeća s državnom tvrtkom koju kontrolira HDZ

Ja tebi, ti meni: Kako je Tušekov odvjetnik sklopio posao stoljeća s državnom tvrtkom koju kontrolira HDZ

Mi vam imamo svoju službu s tri pravnika, ali ipak trošimo stotine tisuća kuna za vanjske odvjetničke usluge. Otkako je došla ekipa Žarka Tušeka, njegov odvjetnik Vladimir Terešak ima ekskluzivne ugovor,

Kaže nam to sugovornik iz Narodnih novina, tvrtke u državnom vlasništvu. Odvjetnik Terešak zastupa Tušeka i u slučaju tajnih snimki koje smo objavili te je najavio kaznenu prijavu protiv Viktora Šimunića koji je sve snimio i novinara koji je to objavio. Terešak je i pravni zastupnik HDZ-a u aferi Fimi Media, gdje su nepravomoćno osuđeni za nezakonito izvlačenje milijuna iz državnih tvrtki i ministarstva.

Iako Narodne novine i ranije sam Tušek službeno negiraju bilo kakvu međusobnu povezanost, sugovornici iz tvrtke, ali iz same stranke, potvrdili su nam da je ta državna tvrtka pod kontrolom zagorskog HDZ-a koji je do jučer vodio Tušek, pišu 24sata.

Član uprave je Mato Regvar, Tušekov prijatelj, te rizničar krapinsko-zagorskog HDZ-a. A prije dvije godine smo objavili da su od 200 prijavljenih na natječaju za visoke funkcije u toj tvrtki izabrani baš četvero iz zagorskog HDZ-a.

– Zlatko Hodak je predsjednik uprave koji nije u stranci, ali Regvara se sluša – kaže naš sugovornik.

Vladimir Terešak počinje surađivati s Narodnim novinama 2017. , a do danas je tvrtka njegove usluge platila više od 861.000 kuna s PDV-om. Ali to nije sve. Na naš upit je li isplaćeno i više, odgovorili su nam da ugovori koji obuhvaćaju navedeni iznos ne uključuju plaćanje zastupanja u postupcima. Primjerice, Narodne novine imaju i nekoliko radnih sporova, ali to očito nije u ovoj cijeni. Koliko dodatno troše izvan ugovora, nisu nam odgovorili iako se radi o javnoj tvrtki.

HDZ-ov Regvar je u tvrtku imenovan u kolovozu 2017. Odvjetnica Vesna Alaburić, koja je ranije davala pravne savjete, nije htjela komentirati kako je došlo do promjene. A Terešaka biraju na neobičan način. Prvo je 2018. dobio jednogodišnji ugovor od 225.000 kuna. Sljedeće godine su mu Narodne novine htjele dodijeliti posao vrijedan 375.000 kuna direktnom pogodbom. Ali žali se jedan drugi ured, Miše&Pavić. Državna komisija poništava odabir, a njihovu odluku potvrđuje i sud. Dok su oni to poništili, Terešaku je već plaćeno 93.750 kuna s PDV-om.

– Samo je objavljeno da je ured Terešak dobio posao. Nije bilo traženja barem tri ponude, nije bilo postupka. Očito su odlučili unaprijed i poslali mu zahtjev, a on je dao ponudu. Smatramo da je to izigravanje javne nabave i htjeli smo upozoriti na što se događa. I to ne samo u Narodnim novinama, nego i u drugim državnim tvrtkama koje tako odabiru odvjetnike. I srušili smo takav odabir, ali opet su mu na drugi način dali posao – kaže odvjetnica Mira Pavić, koja je pisala žalbu. I što su uradile Narodne novine kako bi Terešak dobio posao? Smanjili su vrijednost nabave ispod 200.000 kuna kako bi mogli slati poziv za usluge. Iako smo ih pitali jesu li pozvali još koga osim Terešaka, prešutjeli su nam odgovor.

Narodne novine procjenjuju usluge na 199.000 kuna bez PDV-a, a Terešak šalje ponudu na 198.999,96 kuna. Da, to je točno četiri lipe manje. I dobiva posao na koji tvrtka još treba platiti PDV, pa je konačni iznos nešto veći od 248.000 kuna. Kad je taj ugovor istekao, lani opet ista stvar. Opet ista procjena od 199.000 kuna i Terešakova ponuda koja je četiri lipe niža. Ugovor će isteći ove godine, ali je u planu nabave predviđen ugovor za pravne usluge. Možemo samo pogađati tko će dobiti posao.