Novinarka optužila moćnog HRT-ovca za seksualno uznemiravanje: Evo komentara ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića

Novinarka optužila moćnog HRT-ovca za seksualno uznemiravanje: Evo komentara ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u intervjuu za Jutarnji list komentirao je novu aferu koja je potresla javnu televiziju. Tjednik Nacional, naime, objavio je ispovijest novinarke koja je za seksualno uznemiravanje optužila Mislava Stipića, ravnatelja HRT-ove jedinice Poslovanje. Bačić je u Jutarnjem listu detaljno govorio o tom slučaju.

– U prosincu 2020. dobio sam informaciju da je jedna djelatnica IMS-a u razgovoru s nadređenom rukovoditeljicom IMS-a Katarinom Perišom Čakarun, prigodom razgovora o njezinu napredovanju, tražila da joj se da plaća viša za čak 5 stepenica, od boda 4,30 na bod 10,20. Praksa je tijekom mog mandata da sva napredovanja idu korak po korak, stepenicu po stepenicu, a i tada su propisani jasni uvjeti koji se moraju zadovoljiti. Djelatnica se obratila Katarini Periši Čakarun koja je s njom obavila razgovor. Nakon tog razgovora, o kojem me Katarina obavijestila, zatražio sam od kadrovske službe uvid u njezin radno-pravni status.

Kakva ste saznanja dobili od njih?

– Saznao sam da je ta djelatnica primljena u stalni radni odnos prije tri godine, pa nema uvjete za takvo napredovanje. Otprilike u isto vrijeme HRT je od njezina odvjetnika dobio dopis u kojem se traži koeficijent od 10.20, jer da kolegica obavlja poslove koji bi joj mogli omogućiti takav koeficijent.

Djelatnicu smo upozorili da ne može toliko napredovati, pa je onda tražila ponovni sastanak s urednicom IMS-a. Kolegica Čakarun joj je objasnila da nema uvjete, a djelatnica je u tom razgovoru usputno spomenula da se jedan od ravnatelja neprimjereno ponašao. Urednica joj rekla da možda nije svjesna što je izgovorila i da je mora upozoriti, ako to ponovi, da će ona o tome obavijestiti nadređene. Na što je kolegica čak spomenula da ju je i glavni urednik ‘čudno gledao’.

Ravnatelj programa Renato Kunić isto je tako obavio razgovor s dotičnom djelatnicom te me o svemu obavijestio. Kako ona nije bila zadovoljna prethodnim razgovorima, na koncu sam je i ja primio u svom uredu. Nakon razgovora s njom sazvao sam najprije sastanak na koji sam pozvao K. Perišu Čakarun, rukovoditeljicu Slavicu Babić i Antonelu Santini, šeficu kadrovske službe, a dan poslije održao sam sastanak s ravnateljima na istu okolnost. Prozvani ravnatelj sve je detaljno objasnio i kategorički negirao bilo kakvu povezanost s navedenim. Još je spomenuo da ga se kleveće i da će poduzeti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitio svoj ugled i čast. Nakon svega zaključio sam da su iznesene tvrdnje neosnovane.

Kad ste u Nacionalu rekli da je provedena istraga o tome, jeste li pod tom istragom mislili na ove sastanke koji su održani?

– Da, obavio sam sve razgovore, sačinjeni su zapisnici s oba sastanka i iz toga što je rečeno nisam našao osnove za neko daljnje postupanje. To, međutim, ne isključuje da je dotična djelatnica mogla poduzeti sve ostale potrebne mjere, radnje i prijave koje je smatrala potrebnim.

Znači, vi ste nakon tih razgovora odmah povjerovali svom ravnatelju?

– Ja nisam istražni organ. Napravio sam ono što sam mogao u danim okolnostima. Saslušao sam sve sudionike za koje sam imao saznanja da znaju nešto o tome. Dakle, i kolegicu koja se žali, i njezinu neposrednu rukovoditeljicu, inače urednicu unutarnje politike IMS-a HTV-a, i urednicu IMS-a HTV-a, i glavnog urednika, i dva ravnatelja. Sve je u zapisnicima. No, ponovit ću, to ne isključuje mogućnost da osobe koje se osjećaju oštećeno poduzmu sve druge mogućnosti pred sudovima ili drugim tijelima pravne države…

Kada ste saznali za slučaj u kojem je optužen jedan od ravnatelja i što ste, kao glavni ravnatelj, poduzeli u vezi s tim?

Postoji i više prijava na račun urednice IMS-a Katarine Periše Čakarun? Jeste li to istraživali?

– Navodi djelatnice o diskriminaciji trudnica su potpuna laž, a dokaz tome je da je dotična djelatnica na HRT primljena u stalni radni odnos kao trudnica, i to upravo na prijedlog urednice IMS-a koja ju je htjela zaštititi jer je bila trudna, a u to vrijeme je bila honorarni djelatnik. Prema mojim saznanjima, a dugo sam u ovoj kući, punih 37 godina, HRT je uvijek imao razumijevanja za trudnice i majke s malom djecom. Naš posao je specifičan, ide se na terene, radi se noću… S gnušanjem odbijam takve optužbe.

Izgubili ste spor protiv svog novinara i šefa HND-a Hrvoja Zovka od kojeg ste tražili odštetu zbog njegovih izjava o postojanju cenzure na HRT-u? Je li ta vaša odluka bila pogrešna?

– Što se tiče tog slučaja, uloženi su daljnji pravni lijekovi i čekamo ishod. Tražena je revizija na Vrhovnom sudu. Smatramo da je ispravno postupano u tom slučaju jer se radilo o neprimjerenom načinu ponašanja prema ženskoj osobi, rukovoditeljici, a ne o cenzuri. I dalje mislim da smo ispravno postupili, a pravosuđe neka odradi svoje. Već sam rekao da HRT ima nultu stopu tolerancije na nasilničko ponašanje, seksualno uznemiravanje i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

Prema sudskoj odluci, proizlazi da je Zovko bio u pravu kad je govorio o cenzuri i pritiscima na HRT-u?

– Ako detaljno pročitate rješenje, onda se vidi da se tamo govori o tome da je postojao određen oblik neprimjernog ponašanja Hrvoja Zovka, ali da to nije dovoljno težak prekršaj koji bi za posljedicu trebao imati otkazivanje ugovora o radu. Sudske odluke ne bih komentirao. Cenzura je kazneno djelo i mi se borimo protiv toga. Ja tvrdim da na HRT-u nema cenzure. A da li netko pod cenzurom smatra neslaganje s uredničkom politikom, to je druga kategorija.

U konačnici, ako gledate priopćenje HND-a vezano za Zakon o elektroničkim medijima, gdje se govori da je nakladnik odgovoran za objavljeni sadržaj, to govori o tome da urednik ima određene ovlasti. Velika je razlika između kaznenog djela cenzure i neslaganja s uredničkom politikom. Zovkove optužbe o cenzuri krenule su nakon incidenta koji je imao s rukovoditeljicom Perišom Čakarun.