Hrvoje Bujas pozvao na veliki prosvjed protiv uhljebništva: Političari trkeljaju mjesecima, a poduzetnici su red kolapsom

Hrvoje Bujas pozvao na veliki prosvjed protiv uhljebništva: Političari trkeljaju mjesecima, a poduzetnici su red kolapsom

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao stanje u kojemu su se u jeku pandemije koronavirusa našli hrvatski poduzetnici.

Komentirao je i slučaj privođenja vlasnika teretane u Zagrebu, koji je odlučio otvoriti svoja vrata.

“Ovo je nevjerojatno, da se u Hrvatskoj digla policijska postaja, da bi se napravilo točno što? Koju on štetu ikome radi, sve i da su se pojavili jedan ili dva čovjeka koji bi došli u teretanu odraditi te vježbe? Što je čovjek napravio da mu se na takav način oduzima sloboda i prijeti s do 3 godine zatvora i 70 tisuća kuna kazne?”, upitao je Bujas, dodavši da vlasnik teretane može računati na pravnu pomoć UGP-a.

U srijedu ćemo pokazati još glasnije kroz krik poduzetnika i svih u privatnom sektoru svoje nezadovoljstvo zbog nepostojanja plana Stožera ni Vlade”, rekao je Bujas.

Osvrnuo se i na izjavu ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Ja ne razumijem što Božinović priča, to su 15-minutne govorancije. Ne postoji nikakvo objašnjenje, a mi danima i mjesecima slušamo politička trkeljanja, a ne ozbiljnu diskusiju. Mi smo pred kolapsom, a pravna država ni institucije ne funkcioniraju”, rekao je Bujas, koji je pozvao i na rješavanje problema u pravosuđu, za koje je ponovio da je rak-rana hrvatskog društva.

“Tvrtke su pred propasti”

“Pritisak je preogroman, naša leđa to ne mogu podnijeti, sve više je tvrtki koje su pred propasti. Kasni se po dva mjeseca s isplatom pomoći, a covid-kredit dobiti je nemoguća misija”, rekao je Bujas, koji je i Hrvatsku gospodarsku komoru nazvao leglom uhljeba s nametnutim članstvom i drugim nametima. “Neka se HGK pokaže na tržištu, neka ukinu obvezne članarine i pokažu što znaju, neka na čelo dođe pravi poduzetnik i gospodarstvenik pa da vidimo”, rekao je Bujas.

Na prosvjedu, koji su najavili za srijedu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu očekuju velik broj ljudi. “Svaka pressica Stožera digne broj prosvjednika za 1000, tako da neka oni njih samo nastave održavati”, rekao je Bujas.

Glas poduzetnika se oglasio velikim priopćenjem.

“Ako se poduzetnicima i radnicima zabrani rad, koji je ustavno i ljudsko pravo, treba ih se adekvatno obeštetiti. Zašto Hrvatska nije zemlja jednaka za sve, za one u javnom i one u privatnom sektoru? Zašto su poduzetnici građani drugog reda za koje njihova Vlada ne mari?”, pita se UGP u uvodu.

“Udruga Glas poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika, organizira veliku akciju 3. veljače na Trgu bana Josipa Jelačića. Vrijeme je da se čuje glas naroda, glas razuma i glas poduzetnika! Pozivamo sve poduzetnike, obrtnike, zaposlenike i građane da nam se pridruže. Svatko od njih će, od 10 sati na Trgu, jedan po jedan, moći putem live streama poručiti: Dosta je! Dosta je lošeg upravljanja krizom! Dosta je da su poduzetnici i zaposlenici u privatnom sektoru građani drugog reda. Zašto Hrvatska nije zemlja jednakih?”, stoji na početku najave.

Vlada već mjesecima uništava poduzetnike

Konferencija za medije održat će se u 10 sati kod Johann Francka na kojoj će biti više detalja o akciji poduzetnika.

“Vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite nekonzistentnim, diskriminatornim i lošim odlukama već mjesecima uništavaju mikro, malo i srednje poduzetništvo. Mnogim poduzetnicima ukinuto je ustavno pravo na rad, bez ikakvog obeštećenja i naknade. Za razliku od mnogih europskih zemalja, Hrvatska nije napravila niti jedan korak kako bi se poduzetnici obeštetili. Ako se zabrani pravo na rad, to se treba adekvatno i nadoknaditi. Međutim, Vlada Republike Hrvatske kao da to ne želi shvatiti”, stoji u objavi.

“Čak je i analiza našeg Ekonomskog savjeta pokazala da je prije posljednjeg lockdowna bilo ugroženo 7000 tvrtki koje bi ako propadnu, stvorile nedostatak od 3 milijarde kuna u državnom proračunu. Ponavljamo, time je bilo ugroženo najmanje 49 tisuća radnih mjesta i čak 9% BDP-a. S novim lockdownom te brojke su veće, a već je izgubljeno 11 000 radnih mjesta. Ako propadnu male i srednje tvrtke koje su stup gospodarstva, stvorit će se rupe u proračunu. Od čega Vlada Republike Hrvatske planira financirati zdravstvo, obrazovanje i sigurnost?”, dodaju.

“Poduzetnici brinu za zdravlje i poštuju odluke Vlade, čak i kad su one nelogične te diskriminatorne. No ova akcija je bolan krik kojim želimo reći: Vlado RH, zaboravila si na one koji te hrane”, dodaju.

“Podsjetimo, mjere za očuvanje radnih mjesta su pomoć za radnike, a ne za tvrtke. Fiksni troškovi nadoknadit će se za samo dva mjeseca onima koji su formalno zatvoreni, dok za sve ostale, od kojih neki imaju pad prometa i veći od 90 posto, nikoga nije briga, čak ni naše resorno Ministarstvo gospodarstva. Ako se ovako nastavi, neće više uopće biti radnih mjesta koja će trebati sačuvati”, piše UGP.

“Dosta nam je najvećih poreza u Europi”

Onda dodaju da im je dosta najviših poreza u Europi. “Pa dosta nam je nepravde koju poduzetnici trpe od početka krize, dosta nam je najvećih poreza u Europskoj uniji, dosta nam je dvostrukih mjerila i dosta nam je diskriminatornih odluka. Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja puna mogućnosti, pravde, prilike za rad i blagostanja. Smatramo da imamo sve što je potrebno kako bismo bili prosperitetna i konkurentna zemlja, ali vrijeme je da Vlada Republike Hrvatske konačno posluša stručnjake i poduzetnike.

Upravo iz tih razloga organiziramo akciju, kako bismo pokazali da su građani nezadovoljni lošim vođenjem krize i kako bi se čuo njihov glas. Poduzetnici i njihovi zaposlenici u doba najveće krize traže pomoć kako bi preživjeli, od sustava koji desetljećima financiraju i u koji uplaćuju milijarde kuna. Vrijeme je da se taj isti sustav počne brinuti za njih na adekvatan način”, stoji u objavi.

Krizu vidimo kao priliku za reset sustava koji godinama ne služi društvu. Vrijeme je i da se ukine stotine parafiskalnih nameta koji opterećuju građane ove države. Također, smatramo da je sada prilika da se ukine plaćanje obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori koje predstavljaju samo još jedan u nizu