Troskot i Grmoja sada idu na Hrvatsku obrtničku komoru: Zašto su pozvali građane da zasipaju mailovima liberala Hrebaka

Troskot i Grmoja sada idu na Hrvatsku obrtničku komoru: Zašto su pozvali građane da zasipaju mailovima liberala Hrebaka

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao kako Most kreće u prikupljanje potpisa oporbe za ukidanje obavezne članarine Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

“Članarina HOK-u je obavezna kao i HGK, a obrtnici također smatraju da im njihova komora nije na usluzi i da im ne pruža kvalitetne usluge. Most se zalaže za dobrovoljnu članarinu iz jednostavnog razloga što bi to povećalo kvalitetu usluge i potaknulo obrtničku komoru na veći angažman i trud. Važno je naglasiti jednostavnu logiku: ako je komora korisna obrtnici će plaćati dobrovoljnu članarinu, a ako nije, onda nije pošteno tražiti od obrtnika plaćanje te usluge”, rekao je Troskot.

Članarina za HOK iznosi mjesečno čak i više nego za HGK, 76 kuna mjesečno, iako se plaća kvartalno. Prihodi od članarina rasli su gotovo 10 posto prema zadnjem dostupnom financijskom izvještaju, te su iznosili 14 635 007 kuna i članarine iznose 65 posto ukupnih prihoda komore u 2019. godini.

“Sve zemlje koje su prošle socijalizam, a sada su u EU, ukidale su obveznu članarinu o obrtničkoj komori, naprimjer Slovenija. I mi želimo sličan model. Tako bi se povećao prihod od prodaje samih usluga, a smanjio od prisilnih članarina. Što se tiče glasovanja o ovom prijedlogu, mi smo za HGK ispoštovali i proceduru i Poslovnik, a tek kada su vladajući odlučili povući prijedlog s glasovanja, mi se nismo mogli složiti da se povlači zakon bez obrazloženja. Mi ovim prijedlozima idemo za svojim izbornim programom”, pojasnio je Troskot.

Na pitanje kako komentira najavu zastupnice Katarine Peović da će prilikom glasovanja biti suzdržana, Troskot je rekao:

“Ona i Plenković su imali istu retoriku, imaju istu gospodarsku politiku.”

Na konferenciji je saborski zastupnik Nikola Grmoja na pitanje odgovorio da je u petak bio vidljiv raskol unutar vladajuće većine.

“Vladajuća koalicija traži izlaz iz ovoga, ponudit će neki zaključak. Pozivam sve one koji su nam slali stotine mailova da to opet učine i da to učine opet i adresiraju na HSLS, na HNS, na Hrebaka, na Marijanu Petir i izvrše pritisak da bi stvarno došlo do promjene”, rekao je Grmoja.