Vinka Cetinski optužuje: Danko Končar je prao novac kupnjom nekretnina u Istri

Vinka Cetinski optužuje: Danko Končar je prao novac kupnjom nekretnina u Istri

Prof. dr. sc. Vinka Cetinski, bivša zamjenica ministra turizma i dugogodišnja djelatnica u turizmu, a zatim i sveučilišna profesorica na fakultetima u Puli i Opatiji, posljednjih je godina u javnosti često spominjana zbog sudskih procesa koje je protiv nje i njezinog supruga pokrenuo poduzetnik Danko Končar, vlasnik tvrtke Kermas, bivšeg strateškog partnera pulskog brodogradilišta Uljanik, ali i čovjek koji je u javnosti pokazivao interes za ulaganja u turizam.

Vinka Cetinski sjeća se kako ju je prije 15 godina potražio i predstavio se kao uspješan poslovni čovjek zainteresiran za ulaganja u djelatnosti koje su neposredno povezane s njenim poljem interesa, odnosno kao osobe koja se dugi radni vijek bavi istraživanjem i razvojem, te stručnjakinje koji predaje, proučava i izvodi ulaganja u turizmu. Ona kaže da je to za nju bio veliki izazov, ali se pokazalo da Končara razvoj uopće ne zanima te je odabrao najgori model za prekid poslovnog odnosa, javlja Novi list.

Kako je uopće došlo do spora između vas i gospodina Končara. Kako ste se upoznali i jeste li prije poslovnog odnosa bili poznanici ?

– Gospodina Končara sam upoznala 2006. godine posredstvom osobe koja nas je oboje poznavala i povezala u vrijeme kada je on planirao dokupiti i kupiti ogromne površine zemljišta u Malom Lošinju i Istri, jer je u tom trenutku imao na raspolaganju 100 milijuna dolara na računu u USB banci u Švicarskoj, gdje ih je s offshore tvrtke uspio prebaciti u Europu na ubacivanje u legalne tijekove novca. Naravno, ja to, nažalost, tada nisam znala, meni je on tada predstavljen kao uspješan poslovni čovjek koji namjerava investirati velik novac u Hrvatsku, prije svega u turizam. Zato su mi se i obratili jer sam stručnjak na tom području, a ideja je bila razvoj i gospodarsko oživljavanje Malog Lošinja i ruralne Istre gdje bi se osmislilo i odradio Projekt 250 stancija za bogate kupce na većim površinama koje bi se koristile i za nekakvu mini proizvodnju – lavanda, masline, vino. U to vrijeme su općine dozvoljavale izgradnju gospodarsko-turističkih sadržaja pod uvjetom da se pokrene nekakva mini proizvodnja i zbog toga su bile potrebne veće površine poljoprivrednog zemljišta, koje bi onda u jednom svom dijelu automatski postalo građevinsko.

Moja je zadaća bila da osmislim pojedine projekte sve do realizacije, a s gospodinom Končarom sam imala ugovor da ću po okončanju projekta dobiti 5 posto od ostvarene dobiti. No, pokazalo se da njemu uopće to nije bila namjera već je silne milijune četvornih metara kupovao samo da bi nakon više godina to isto zemljište prodao i tako oprao novac što je jedan od najbanalnijih načina pranja nelegalnog novca. To je danas moje mišljenje.

Kako to da je za poslovnog partnera odabrao baš vas?

– Mene i moju obitelj je trebao samo za svoju javnu promociju u Hrvatskoj, a kada je to ostvario odabrao je najgori model za prekid poslovnog odnosa, optužio me je za prevaru i pri tom je još upregnuo DORH, jer su mu to omogućili pojedini političari svih etabliranih stranaka, s ciljem da me se strpa u zatvor i opljačka legalno stečena obiteljska imovina. I ne samo mene, već i neke druge suoptuženike. Danas je to svim zainteresiranima vidljivo, nakon što je na vidjelo izašlo sve ono što je taj gospodin radio u Južnoafričkoj Republici i Finskoj, što radi u Brodotrogiru, što je pokušao napraviti od pulskog Uljanika, a što nije napravio u razvoju ruralne Istre, pulske Vallelunge, Svete Katarine, mega kriminalom opterećenog projekta Barbariga – Dragonera i drugo.

Najnoviji događaji pokazuju da Danko Končar strahujući zbog situacije u Južnoafričkoj Republici, što je emitirano i u TV magazinu Provjereno, a koja iscrpno otkriva događaje u Južnoafričkoj Republici glede sumnje u pronevjeru 1,9 milijarde dolara od strane Danka Končara i drugih. Kako je prikazano u tom TV magazinu radi se o izvlačenje tog novčanog iznosa iz tvrtke SAMANCOR preko offshore firmi i ubacivanje tog istog novca u tvrtku AFARAK u Finskoj te potom u Republiku Hrvatsku, preko Malte i drugih offshore zemalja, kao i zbog situacije u Finskoj gdje je kažnjen s 270 milijuna eura upravo radi prikrivanja vlasništva u AFARAKU, povodom čega Finska policija istražuje Danka Končara. Već se i vodi jedan kazneni postupak u Finskoj zbog trgovanja informacijama na burzi, te je zbog navedenog kažnjena i sama tvrtka AFARAK i to zbog postupanja samog Danka Končara s 1.450.000 eura. Končar opterećuje založnim pravom u ukupnom iznosu većem od 81 milijun eura sve nekretnine u vlasništvu Kermas ulaganja d.o.o. i to za iznos koji je gotovo 28 posto veći od iznosa za koji su nekretnine i udjeli plaćeni.

Možete to preciznije objasniti?

– Dakle, zaključivši taj sporazum, Končar direktno priznaje da je kupoprodajna cijena koju je platio za nekretnine daleko niža od stvarne tržišne cijene, odnosno, da je nekretnine kupio po izuzetno povoljnim cijenama. Založno pravo je uknjiženo u korist LNS international ltd Malta koja je, po mojim sumnjama, također u vlasništvu Danka Končara jer je sporazum u ime LNS-a potpisala Danica Žagmešter, inače sestrična Danka Končara. Dakle, po mojem mišljenju, zaključuje sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama i poslovnim udjelima dana 4. kolovoza 2020. godine sam sa sobom.

Napomene radi, potraživanja LNS international ltd Malta su već pravomoćna odnosno izvršna te na takav način navedena tvrtka može izvući vlasništva iz Kermas ulaganja d.o.o. i onemogućiti eventualno oduzimanje imovine povodom gore navedenih postupaka. Osim toga, nakon zaključenja navedenog Sporazuma, Danko Končar izlazi iz uprave Kermas ulaganja. d.o.o., također i njegov sin Nenad Končar, nešto ranije iz Kermas Istra d.o.o. – projekt Brijuni Rivijera, u firmi Kermas energija d.o.o. je samo prokurist, vlasnik Brodotrogira i sestrinskih tvrtki. Značajno je i to da se Kermas ulaganje d.o.o. nalazi gotovo godinu dana u blokadi, a ni ja, konkretno, ne mogu naplatiti ni dosuđene mi sudske troškove.

Foto: Hina