Izetbegović poručio Milanoviću i Plenkoviću: Hrvatska se ne treba miješati u naše poslove

Izetbegović poručio Milanoviću i Plenkoviću: Hrvatska se ne treba miješati u naše poslove

Pozicije HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o promjenama izbornog zakona BiH i dalje su vrlo udaljene i neizvjesno je hoće li te one uspjeti postići bilo kakav dogovor o tome, no Hrvatska se u to svakako ne bi trebala miješati, izjavio je čelnik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović.

“BiH će sasvim sigurno ići ka jednoj normalno uređenoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par desetljeća napravila teške greške u odnosu na BiH tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH”, izjavio je Izetbegović u intervjuu za TV Federacije BiH, javlja Jutarnji list.

On i lider HDZ-a Dragan Čović prošlog su tjedna načelno dogovorili otvaranje pregovora o nizu pitanja, uključujući izmjene izbornog zakona, što bi se trebalo dogovoriti do kraja travnja, no Izetbegović je sada kazao kako od toga još nema ništa, a neizvjesno je hoće li uopće i biti.

Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene izbornog zakona. Zato nisam optimist da ćemo uopće doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega”, kazao je Izetbegović dodajući ipak kako valja pokušati.

Odlučno je odbacio mogućnost da se u BiH uspostave neke nove izborne jedinice, kako to predlaže HDZ BiH, iz kojih bi se onda birali članovi Predsjedništva BiH i zastupnici u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

HDZ je je tijekom ranijih rasprava predlagao ad hoc, odnosno “plutajuće”, izborne jedinice koje bi se formirale virtualno i to samo zbog izbora, a činili bi ih dijelovi teritorija u kojima su većina Hrvati odnosno Bošnjaci.