Maja Sever optužila ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića: Organizirao je “prijeki sud” Hrvoju Zovku i smjestio mu otkaz

Maja Sever optužila ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića: Organizirao je “prijeki sud” Hrvoju Zovku i smjestio mu otkaz

Novinarka HRT-a i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever prijavila je glavnog ravnatelja HRT-a povjerenicima te kuće i to zbog nejednakosti i nepravilnosti postupka u slučaju novinara HRT-a Hrvoja Zovka kojem je vodstvo te kuće uručilo otkaz u postupku koji bi se mogao opisati kao “prijeki sud”. Doznao je to Nacional od novinarskih izvora s HRT-a. Naime, Maja Sever obavijestila je o svom potezu kolege s HRT-a u zatvorenoj grupi koju čini oko 300-njak ljudi pa se vijest brzo proširila u novinarskim krugovima.

Maja Sever, kako proizlazi iz te njezine interne objave, smatra zapravo da je otkaz Hrvoju Zovku ujedno i napad na sindikat i nju kao sindikalnu povjerenicu zbog njezine aktivnosti u slučaju Stipić. Naime, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić na nedavno održanoj sjednici saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije – koja je bila zakazana zbog slučajeva prijava Mislava Stipića za seksualno uznemiravanje – optužio je Maju Sever, ali i Sanju Mikleušević Pavić, predstavnicu HND-a na HRT-u, da nisu reagirale u slučaju prijaviteljice na Hrvoja Zovka odnosno da su joj uskratile pomoć, piše Nacional.

To je Bačić rekao na istoj sjednici saborskog Odbora održanoj 1. ožujka ove godine na kojoj je objašnjavao članovima tog istog Odbora da se u slučaju prijava za seksualno uznemiravanje protiv Mislava Stipića prijaviteljice nisu obratile povjerenicima. Što je zapravo trebalo samo njemu poslužiti kao “alibi” zašto nije proveo adekvatnu proceduru.

No, u slučaju prijaviteljice protiv Zovka – također nisu kontaktirani povjerenici, a Bačić je svejedno proveo postupak. On sam predvodio je “istragu” – a u toj istrazi priliku za očitovanje dobila je samo prijaviteljica i svjedoci koje je ona pozvala, dok Hrvoje Zovko, a ni Maja Sever i Sanja Mikleušević, nisu niti pozvani.
Maja Sever nakon toga zatražila je razgovor s Bačićem kako bi iznijela svoje argumente, ali on ju je nastavio ignorirati.

Maja Sever smatra da je Mislav Stipić bio privilegiran Foto: Hina

Nacionalov izvor s HRT-a opisao je kako je izgledala istraga koju je proveo Bačić:

“Kazimir Bačić osobno je proveo “istragu” i nije postupio onako kako je na Saborskom odboru rekao da treba postupiti odnosno da na HRT-u postoji sustav i da zato i postoje četiri povjerenika kojima se trebaju prijaviti slučajevi uznemiravanja. Paralelno dok je to izgovarao, već je provodio postupak protiv Zovka u kojem on saslušava svjedoke, vjerojatno u društvu Pravne službe, on bira koji će to biti svjedoci, ne zove Zovka, ne zove Maju Sever ni Sanju Mikleušević, nego ih naknadno proziva u priopćenju. I na kraju donosi odluku o otkazu. A gdje su u tom postupku bili povjerenici?”

Zato je cijelu slučaj, ali ovaj put protiv Bačića, jednom od povjerenika prijavila Maja Sever. No, Nacionalovi izvori upozoravaju da je riječ o nakaradnom postupku:

“Postupak je u tijeku, ali cijeli postupak opet će doći u ruke Bačiću. Što znači da će odluku o mogućoj kazni i mjerama protiv Kazimira Bačića donijeti – sam Kazimir Bačić.”

U nastavku prenosimo i što je Maja Sever napisala članovima interne grupe:

“Dužna sam vas izvijestiti da sam zatražila pokretanje postupka zbog nejednakosti i nepravičnosti postupka.
U javnosti i na saborskom Odboru za medije Kazimir Bačić izjavio je da sam kao sindikalna povjerenica uskratila pomoći.

Tijekom postupka nisam dobila priliku da demantiram te tvrdnje. Svako jutro, već više od tjedan dana, šaljem molbu da me Kazimir Bačić primiti na razgovor kako bih ga informirala i demantirala opasne optužbe koje iznosi na saborskom Odboru za medije te objavljene u javnosti.

Odgovorni u Pravnoj službi trebali bi znati kako pravno formalno funkcionira sindikat i koja su prava i obaveze sindikalnog povjerenika, ja sam ih pokušala informirati, no nisam dobila priliku.

U postupku nisam dobila priliku da objasnim svoju ulogu u slučaju i demantiram optužbe koje iznose u javnosti.

Smatram da nisu poštivali pravilo jednakog prava na obranu i pravičnost postupka kada su odlučili tvrdnje protiv sindikata i mene kao sindikalne povjerenice objaviti u javnosti.

Prije iznošenja opasnih, diskreditirajućih tvrdnji protiv nisam dobila priliku da demantiram tvrdnje da nisam reagirala, kao i tvrdnju da se zaposlenica obratila sindikalnoj povjerenici.

Zamolila sam Kazimira Bačića da pokrene postupak poput onog koji je pokrenutu slučajevima Zovko ili Stipić u kojima prijaviteljice nisu upućene na prijavu jednom od 4 povjerenika, nego je Kazimir Bačić pokrenuo postupak, proveo postupak i donio odluku mimo sustava Povjerenika za zaštitu ugleda i dostojanstva zaposlenika. Vjerujem da imam jednako pravo na postupak poput zaposlenika u spomenutim postupcima.

Dragi kolege, otvorena sam za sva vaša pitanja.”