Marija Selak Raspudić otkriva da je Plenkoviću “maca popapala jezik”: Premijer šuti, a za naše interese se bori Kurtz

Marija Selak Raspudić otkriva da je Plenkoviću “maca popapala jezik”: Premijer šuti, a za naše interese se bori Kurtz

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić kritizirala  je Andreja  Plenkovića zbog njegove  pasivne politike kada je riječ o  cjepivima. Hrvatski premijer šuti, a za naše interese se bore čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije i Češke.  Objavu Marije Selak Raspudić prenosimo u cijelosti.

“Budući da je našoj vlasti po pitanju ikakve kritike europske politike uobičajeno „maca popala jezik“ jučer nas je austrijski kancelar Kurtz morao obavijestiti o stvarnom stanju stvari i upozoriti na nepravednu raspodjelu cjepiva unutar Europske unije zbog koje će Nizozemska dobiti dvostruko više doza cjepiva po glavi stanovnika od Hrvatske. Mi smo na to samo odmahnuli rukom. Premijeru Plenkoviću, ako kancelar Kurtz laže očekujem da odmah uputite „prosvjednu notu“ i alarmirate čelnike Europske unije o tome da naši susjedi podrivaju njezine temelje neutemeljenim optužbama za nepravednost.

No, slutim da ćete to propustiti učiniti jer znate i sami da je riječ o ozbiljnoj državi čiji kancelar bez konkretnih dokaza ne bi lupetao u javnosti kao što je kod nas, nažalost, često slučaj. Sramota je da se za naše interese bore čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije i Češke umjesto oni koje smo za to ovlastili na parlamentarnim izborima. Naime, kako navedene zemlje vode državnici koji se brinu za svoje građane, koji imaju petlje postupati suvereno i koji znaju da imaju pravo sukreirati politiku Europske unije, oni su pozvali na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa unutar Europske unije. Hrvatska im se nije pridružila. Dok su brojne zemlje Europske unije duge demokratske tradicije odbile procjepljivati starije stanovništvo AstraZenecom zbog nedovoljnih istraživanja, a sada i mnoge od njih iz predostrožnosti obustavile cijepljenje zbog sumnji na povezanost cijepljenja i pojedinih smrtnih slučajeva, Hrvatska opet nije učinila ništa.

Zašto Hrvatska nije opreznija? Ne kalkulirajte sa zdravljem hrvatskih građana kako biste pokazali odanost Bruxellesu u koji tako čeznutljivo gledate! Da je Bruxelles zanimao interes Hrvatske ili makar ravnopravnost zemalja unutar Europske unije, onda sada ne bismo ni bili u situaciji potpunog kaosa sa cijepljenjem u kojem „kači“ onaj tko je „jači“. Premijeru Plenkoviću, građani treće životne dobi nisu trećerazredni građani, i njihovo zdravlje ne smije imati cijenu”, piše Marija Selak Raspudić.

Foto:Hina