Pogledajte naslovnicu satiričnog lista koja je šokirala Engleze: Kraljica kleči na Megan Markle koja ne može disati

Pogledajte naslovnicu satiričnog lista koja je šokirala Engleze: Kraljica kleči na Megan Markle koja ne može disati

Francuski satirički list Charlie Hebdo na svoj se prepoznatljiv način osvrnuo na intervju o kojem svi još uvijek bruje u kojem je bivša američka glumica Meghan Markle, 39-godišnjakinja rođena u braku bijelca Thomasa Marklea i afroamerikanke Dorije Ragland iznijela niz optužbi na račun kraljevske obitelji – između ostalih i za rasizam.

Intervjuu je snažno odjeknuo u svijetu, podjednako među onima koji podržavaju britansku kraljevsku obitelj, ali i onima koji se svrstavaju u tim ‘Meghan i princ Harry’.

Dakako, list koji ne štedi nikoga osvrnuo se i na slučaj Sussexi – kraljevska obitelj, javlja Tportal.

List Charlie Hebdo objavio crtež na kojem kraljica s ljutitim izrazom lica drži koljeno na vratu Meghan Markle, referirajući se tako na slučaj Georga Floyda koji je umro nakon što mu je policajac sedam minuta držao koljeno na vratu.

‘Zašto je Meghan otišla iz Buckinghamske palače?’ piše na naslovnici, a odgovor Meghan je ‘Jer više nisam mogla disati’.

Društvene su se mreže brzo užarile od komentara: ‘Apsolutno odvratno’, ‘Ne mogu izraziti svoje zaprepaštenje naslovnicom’, a aktivisti su također prosvjedovali zbog neprimjerenog korištenja smrti Georgea Floyda što je potaknulo pokret ‘Black Lives Matter’ prošle godine.

Dr. Halima Begum, iz udruge za borbu protiv rasizma Runnymede Trust izjavila je kako je naslovnica s kraljicom i Meghan ‘pogrešna na svakoj razini’.

Tvitala je: “#CharlieHebdo, ovo je pogrešno na svim razinama. Kraljica kao ubojica George Floyda, a Meghan kaže da ne može disati? To ne pomiče granice i nikoga ne nasmijava – već ponižava i vrijeđa’.

Javili su se i iz kampanje Windrush Anchor: ‘Loš i nepromišljen odgovor Charlieja Hebdoa koji samo rasplamsava problem. Krajnje zastrašujuće i tužno’.

Inače, kako je nedavno objavljeno, popularnost Meghan i princa Harryja u Velikoj Britaniji nije bila nikad niža nakon intervjua.

Prema istraživanju i anketi YouGova, intervju gurnuo je 1000 godina staru monarhiju u najveću krizu ovog stoljeća. U anketi se 48 posto od 1664 ispitanika izjasnilo da ima negativan stav prema Harryju nasuprot 45 posto koji su imali pozitivan stav, što je prvi put da je princ negativno ocijenjen i što je pad od 15 posto od prošlog tjedna.

U međuvremenu, samo su tri od deset osoba imale pozitivan stav o Meghan, a 58 posto izrazilo je svoj negativan stav prema njoj.