HDZ-ov “BARAKAŠ” NEDILJKO MATIĆ: Franjo Tuđman nije dopuštao Vladimiru Šeksu da se razmaše, postao je moćan tek kada je doveo Sanadera na čelo HDZ-a

HDZ-ov “BARAKAŠ” NEDILJKO MATIĆ: Franjo Tuđman nije dopuštao Vladimiru Šeksu da se razmaše, postao je moćan tek kada je doveo Sanadera na čelo HDZ-a

Nediljko Matić je pravi HDZ-ov barakaš koji se Tuđmanovom političkom pokretu priključio davne 1989. godine. Upoznao je dobro Franju Tuđmana, ali i Stipu Mesića, Josipa Manolića, Vladimir Šeksa i Franju Gregurića koji su tada bili u vrhu vlasti. Matić je bio i tajnik izbornog stožera HDZ 1992. za predsjedničke izbore  kada je  Tuđman obijedio u prvom krugu. U prva dva mandata bio  je i zastupnik HDZ u Saboru. Iz aktivne politike je izišao 1997. godine, ali još uvijek prati i analizira što se događa na političkoj sceni u Hrvatskoj. Matić je još 2015. godine, kada je HDZ proživljavao agoniju s Tomislavom Karamarkom, prvi rekao da na čelo HDZ-a treba doći Andrej Plenković.

Je li Plenković ispunio vaša očekivanja?

– Prije odgovora na ovo pitanje, mora se ukazati na neke probleme hrvatskog stranačkog života. Aktivni članovi svih hrvatskih političkih stranaka su niske političke razine. Najkvalitetniji pojedinci u hrvatskom građanstvu, nažalost nisu članovi niti jedne stranke. Javni angažman većinu građana ne zanima. Bavljenje javnim djelovanjem je van interesa naših ljudi. To je najveći problem hrvatskog društva. To je naročito prisutno kod mladih. Ako promatramo hrvatske političke stranke s aspekta lidera koji ih vode, onda je Andrej Plenković iznimka. S obzirom na konkurenciju, on je bez premca u hrvatskom političkom životu. To mu priznaju i građani koji nisu simpatizeri HDZ-a. Na ovoj temi se često svađam i s prijateljima. Ja na političke lidere stranaka gledam tako da bi svaki od njih potencijalno trebao imati sposobnosti da preuzme funkciju predsjednika Vlade RH.
Godinama sam bio odgovaran za funkciju upravljanja ljudskim resursima u poznatoj hrvatskoj tvrtki. Mislim da znam o čemu govorim.
Nikako ne mogu zamisliti bilo kojeg čelnika iz drugih stranaka u Hrvatskoj kao predsjednika Vlade RH. Riječ je po meni o nekompetentnim osobama za to radno mjesto. Predsjednik vlade u nekoj državi je najodgovornije radno mjesto u toj državi.

I dalje sam uvjeren da sam tada 2015. dobro postupio. To je bio svakako neuobičajen potez. Ja sam dao taj intervju 6 dana prije predaje liste kandidata za izbore i 20 dana prije održavanja izbora. HDZ nakon Tuđmanove smrti i nakon kraja Sanaderove karijere, se našla u velikoj krizi. Nije problem bio samo Karamarko. Cijela ekipa u vrhu stranke je bila upitna. Moralo se je nešto učiniti.

Koji su mu najbolji potezi?

Malo mi je teško na taj način odgovoriti. Podržavam aktivnu proeuropsku politiku. Osobno sam pobornik Europe kao unije suverenih država. Takovu politiku je teško provoditi. Europa bi trebala biti savez suverenih država. Istovremeno moramo znati da sve države u Europskoj zajednici nemaju istu moć. To je jedna politička igra. Ne mogu nešto posebno izdvojiti kao najbolji potez. Generalno, bez obzira na ove probleme oko Covid krize, moramo čvrsto stati iza koncepta proeuropske politike.

A koji najlošiji?

– Svatko često sudi prema sebi. U mojoj menadžerskoj karijeri ja sam više volio da osobe na nižoj razini budu također menadžeri. Čini mi se, ovako na brzinu, da Plenković više preferira da su mu podređeni (ministri) disciplinirani i poslušni. Mislim da on više preferira osobe koje neće ništa bitnije poduzeti a da se ne konzultiraju prije sa njim. Riječ je o razlićitoj metodi primjene metode upravljanja.

Nediljko Matić (sjedi pored Stipe Mesića) 1992. godine proslavlja pobjedu HDZ-a i Tuđmana

Je li trebao sklopiti širu koaliciju kako bi mogao provesti bitne reforme?

– Mislim da širu koaliciju nije moguće provesti u hrvatskom političkom okruženju. Ako trezveno analiziramo djelovanje SDP, MOST-a, Domovinskog pokreta, HSS, HNS i drugih, onda po meni vidimo preveliku koncentraciju destrukcije, ispraznog kritizerstva i sl. Oni nikako ne prihvaćaju da građani žele stabilnost a ne stalnu destrukciju i svakodnevno prizivanje pada Vlade. Ponašanje nekih od njih tijekom zadnje kampanje za državne izbore je krajnje diletantno. Da je kampanja trajala još 15 dana Domovinski pokret ne bi prešao izborni prag. Oni su maštali da će dobiti izbore. Malo sam se više bavio nastankom Domovinskog pokreta. To je stranka koja je nastala na čudnim principima. Tu vidim preveliki utjecaj Pevex-a, PPD-a, Vrdoljaka i sličnih. Kupe se dva tri medija i misli se upravljati državom. Sam Škoro mi ne ulijeva nikakvo političko povjerenje. Ovo govorim kao osoba koja osobno ne poznaje gospodina Škoru. O njemu sam najviše saznao od prijatelja iz Osijeka koji ga znaju od djetinjstva. Svi me uvjeravaju da mu je krajnja karakteristika patološka škrtost. Javno mu se ispričavam za ovako direktno iznošenje karakterne osobine za koju nemam neposredan uvid. To su ti problemi koje imaju javne osobe. Također imam neposredna saznanja o tome što je krajem 80 godina govorio na skupovima u Americi. Nije me uopće začudilo kad se je stranka počela osipati u Saboru.
Tu bih još istakao MOST. Oni mene podsjećaju na političku sektu. Jednu hvale vrijednu inicijativu koju su pokrenuli u Metkoviću i Omišu su potpuno dezavuirali.

U HDZ-u se ponovno komeša. Posebno je živahno u Slavoniji gdje se vodi borba za prevlast između „mladog lava” Anušića i „slavonskog gubernatora” Tomislava Čuljka. Na čijoj ste strani?

Slavonija je dugo rak rana funkcioniranja nekih lokalnih organizacija HDZ. Problemi koji su nastali u Osijeku i Slavoniji u Glavaševo doba u HDZ još nisu sanirani. To traje od 1990. godine. Imam puno bliske rodbine koja je živjela u Vukovaru i Vinkovcima. S obzirom na moj angažman u Središnjici HDZ od 1990. pa do 1997. prilično dobro znam situaciju u lokalnom HDZ u Slavoniji. Po meni je Anušić bitno povećao funkcionalnost HDZ u Slavoniji.

Kakva je uloga Vladimira Šeksa u HDZ-u?

– Vladimir Šeks je bio jedan od osnivača HDZ. Njegova je „zasluga“ i disidentstvo Glavaša. Pokojni general Gordan Čačić mi je puno pričao o zbivanjima u Osijeku u vrijeme Domovinskog rata. Vladimir Šeks je uz Luku Bebića najzaslužniji za dovođenje Ive Sanadera na čelo HDZ. Naprosto svojom prošlošću u HDZ svi pa i on su utjecajni. Šeks možda više voli utjecati na tihi način iz sjene. U doba od 1991. pa do smrti Franje Tuđmana nije baš bio previše utjecajan u donošenju bitnih odluka u HDZ. Tek dovođenjem Ive Sanadera na čelo HDZ raste njegov utjecaj.

Koliko je utjecajan Franjo Gregurić?

– Franjo Gregurić, nakon što je preuzeo Vladu demokratskog jedinstva, stekao je visok ugled u hrvatskoj javnosti. Nikada nije bio popularan u desnom krilu HDZ. Često ga se doživljavalo kao sponu prema gospodarstvenicima. O tome koliko je utjecajan morali bi ga direktno pitati. On je prilično diskretan pa je teško to otkriti bez pobližih saznanja.

Stječe se dojam da je Plenković doista nervozan u posljednje vrijeme i da mu je pozicija slabija nego prije pola godine?

– Da sam, ne daj Bože, ja predsjednik Vlade bio bih još nervozniji. Dužnost Predsjednika Vlade je sigurno najteža javna funkcija u jednoj državi. S obzirom na ponašanje MOST-a, Domovinskog pokreta i drugih oporbenih stranaka njegova pozicija je „slaba“ od prvog dana na dužnosti predsjednika Vlade. On tako „vlada“ od prvog dana. Meni osobno je žao što MOST i Domovinski pokret nisu u koaliciji s HDZ-om.
Ja sam potpuno uvjeren da je biračko tijelo HDZ, MOST-a, Domovinskog pokreta, HSS, HSP i još nekih političkih stranaka jedno te isto. Do razmimoilaženja dolazi zbog nerazumijevanja čelnika pojedinih stranaka iz ovog korpusa i često zbog ponašanja lokalnih čelnika u manjim sredinama. MOST je nastao kao reakcija na obnašanje lokalne vlasti u Metkoviću i Omišu ( Jambo i Škaričić). Osobno sam vidio ugovor koji je imao Jambo s HV za otkup svježeg kupusa. Kupus je bio skuplji (veleprodajna cijena) od kupusa na zagrebačkoj tržnici Dolac (maloprodajna cijena). Poznato je da je Dolac jedna od najskupljih tržnica u Hrvatskoj.

Vidimo da svoje glavne konkurente Stiera i Kovača Plenković  želi „nagraditi” veleposlaničkim mjestima u Vatikanu i Parizu. Ima li Plenković uopće oporbu u HDZ-u odnosno ima li u vrhu stranke uopće političara koju su autonomni?

-Na ovaj način je teško govoriti. Svatko kome se ponudi neka funkcija, on to može odbiti. Svatko može biti oporben ako to želi. Gospodin Kovač je izuzetno obrazovan čovjek. Doktorirao je na Sorboni. Izvrsno poznaje situaciju i u Njemačkoj. Dugogodišnji je diplomat. Ako on nije kvalificiran za veleposlanika, tko onda je. Davor Stier je rođen u Argentini. Papa Franjo je rođen u Argentini. Stier je diplomirao na najpoznatijem sveučilištu u Južnoj Americi. Majka mu je bila dekanica na tom sveučilištu. Ako njih dvojica nisu to zaslužili onda nije nitko drugi. Naravno, ja nemam pojma da su predviđeni za ta veleposlanička mjesta. Na ovo odgovaram načelno.

Malo bih proširio ovu temu kadrova. Danas ima jako malo ljudi od „značaja ili karaktera“ u hrvatskoj politici.
Ovo se odnosi na cijelo 30 godišnje razdoblje. To nije samo hrvatski problem. Po meni, ako ne uspijemo zainteresirati mlade, obrazovane i osobe od značaja ili karaktera za politiku, imat ćemo velike probleme. Ja dosta pratim javnu scenu. Osoba koja je, po meni, najkvalitetnije javno govorila o problemu funkcioniranja u doba COVIDA-19 je dr. sc. Mate Njavro. On je mlada osoba izuzetno obrazovana i poduzetna (ZŠEM). Čudim se HDZ da ga nije angažirao. Koliko ja znam on je sklon HDZ-u.

Neki analitičari smatraju da je sukob Plenkovića i Milanovića fingiran te da ga forsiraju jer im odgovara.

– Ja nisam veliki pobornik teorija urote. Mislim da se radi o trenutno jedinim političarima od formata u Hrvatskoj, bez obzira na to dali ih podržavamo. O njihovim svjetonazorima ne želim uopće raspravljati. Oni se nalaze na suprotstavljenim političkim pozicijama. Na žalost hrvatskih birača konkurencija u Hrvatskoj je slaba. Kad promatramo ostale političare u Hrvatskoj to je naprosto tako. Kod njih se naprosto radi o sukobljavanju dva jaka ega.

Prije desetak dana pisali ste Andreju Plenkoviću. Je li Vam odgovorio na pismo?

– Pisao sam Andreju Plenkoviću kao predsjedniku HDZ. Pismo sam poslao i u HDZ grad Zagreb, Splita, Zadra i Šibenika. Ja sam HDZ u tom pismu poslao ponudu da pomognem tijekom kampanje za lokalne izbore. S obzirom na moje iskustvo iz dosadašnjih izbora mišljenja sam da mogu pomoći. Još mi se nitko nije javio.

Kako ste to protumačili?

– Žao mi je što mi se nitko nije javio. Ima još malo vremena.

 Je li Plenković prestao okupljati ljude oko sebe? Hoće li zbog toga doći u probleme?

– Pokušat ću biti potpuno otvoren. Kada je trebalo ja sam podržao Andreja Plenkovića da dođe na čelo HDZ. Andrej Plenković i ja se nismo poznavali. Poznavao sam njegova oca površno s obzirom na to da se obojica bavimo medijima. Malo bolje sam poznavao njegova strica jer je živio i radio u Bolu na Braču, a ja tamo imam kuću i provodim ljeta godinama. Imamo jednog zajedničkog prijatelja Danijela Klobučara. Jednom smo igrali tenis Andrej Plenković i Danijel Klobučar protiv Damira Borasa i mene. Nakon tog meča smo se kurtoazno upoznali. Iz njegova nastupanja u javnom političkom životu, ja sam zaključio da je on, od svih prisutnih na javnoj političkoj sceni u HDZ, idealna osoba za preuzimanje HDZ-a. Mislim da je do sada njegov angažman u HDZ-u i državi imao smisla. Nitko nije savršen i bezgrješan.

Ovo je čista istina o našem međusobnom poznanstvu. Ja u ovom obraćanju njemu i HDZ želim samo pomoći. Ja nemam nikakvu potrebu da nekoga uvjeravam u njegovo poslanje i da ukazujem na bilo čije greške ili eventualno na promjenu ponašanja. Ja sada želim samo pomoći za ove lokalne izbore. Ako se to ne želi ja ću se povući i dalje nastaviti pripremu knjiga za tisak u nadolazećim godinama (Ivo Pilar, Marko Marulić, Franjo Tuđman i td.). Čeka me još puno posla oko obilježavanja 500 godina od tiskanja knjige Judita Marka Marulića. Tu ću pokušati dati sve od sebe da dostojanstveno obilježimo taj važan datum u povijesti Marka Marulića, Splita, Dalmacije, Hrvatske i Europe. Riječ je o jednoj od najznačajnijih osoba koja je obilježila našu književnost i kulturu.

Jedno  neizbježno pitanje za kraj.  Zdravko Mamić, ponovno je u središtu pozornosti. On je donedavno pripadao eliti hrvatskog društva s dobrim vezama u pravosuđu, medijima i politici. Što mislite o njemu?

-Mislim da je Zdravko Mamić žrtva svog karaktera i svog stila ponašanja. Sve oko nogometa u današnjem svijetu je više nego upitno. Oko nogometa se vrti veliki novac. Riječ je o fenomenu koji vlada cijelim svijetom. Vidite događanja oko Barcelone i velikih i bogatih klubova u Europi i Svijetu. Mamić je proizvod tih odnosa i događanja. On nikada ne bi bio osuđen da je imao kraći jezik i dužu pamet.
Ovime ne želim reći da tu nije bilo kaznenih djela. Ja samo tvrdim da bi on imao manje problema da je više šutio. Svojim ponašanjem on je možda ugrožavao ceh koji živi od tih odnosa u nogometu. Njima ne odgovara prevelika galama oko toga.Njegova patološka potreba da bude svakom loncu poklopac dovela ga je u ovu situaciju. Zakonodavstvo u BiH je takovo da štiti bezakonje koje dolazi iz okolnih država.

Ali ovo treba završiti ipak sportski. Svaka čast Dinamu i Oršiću na ovom nogometnom spektaklu i pobjedi protiv Tottenhama u Zagrebu. To je, po meni, jedna od najvećih pobjeda Dinama i hrvatskog nogometa u povijesti.