Pupovac zaprijetio Milanoviću: Rado ću i ostale ljude kojima je predsjednik slao poruke zamoliti da ih objave

Pupovac zaprijetio Milanoviću: Rado ću i ostale ljude kojima je predsjednik slao poruke zamoliti da ih objave

Kako će se razriješiti politički sukob nastao zbog izbora predsjednice Vrhovnoga suda? Treba li se predsjednik Milanović zbog neuobičajene političke komunikacije ispričati ili bi ga zbog toga trebalo opozvati ili proglasiti privremeno nesposobnim? O tome su “U mreži Prvog” govorili Milorad Pupovac iz SDSS-a, Damir Habijan iz HDZ-a i Mišel Jakšić iz SDP-a. U emisiju se nije odazvao nitko iz Ureda predsjednika, iako su pozvani. Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Dosta je sramoćenja

Pupovac je rekao da nije imao o čemu obmanuti javnost, kao što je to utvrdio predsjednik Zoran Milanović, kada je pokazao SMS-ove koje mu je predsjednik slao, kaže da je pokazao najrelevantnije poruke, a rado će i ostale ljude kojima je predsjednik slao poruke zamoliti da ih objave, javlja HRT.

– Ali mislim da je dosta sramoćenja, dodao je.

– Predsjednik polazi od pretpostavke da je svatko tko slobodno glasa i glasa protiv njegovog stava lopov, ali ja znam zašto sam to napravio, i da je imao strpljenja da razgovara sa svim akterima u procesu, možda je moglo biti kako je on predložio, ali njemu je bilo do kavge, a ne do rješenja. Treba se vratiti razgovoru. Ne želi samo on reformu pravosuđa, svi znamo u kojem je stanju i čije je naslijeđe, kojih politika i ljudi, kazao je.

Naveo je da mu Milanović više ne šalje SMS-ove, ali da poruke šalje putem medija.

Pravosuđe je potrebno mijenjati

Jakšić je kazao da je poznat stil predsjednika Milanovića. Složio se s Pupovcem da je potrebno mijenjati pravosuđe, “dotakli smo dno dna, dublje ne možemo”, percepcija pravosuđa u javnosti je jako loša.

– Ustavni sud je donio odluku, predsjednik je pozvao na raspisivanje javnog poziva i imat ćemo raspravu o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Bit problema je da je pravosuđe u teškoj situaciji i treba ga vratiti na pravi put, da se vrati povjerenje građana u pravosuđe, rekao je.

Smatra da je ovo prilika dijelu HDZ-a da se “riješi nekih kadrova koji su iz prijašnjih vremena prilično kontaminirani”.

Na pitanje može li se ovo što Milanović piše pravdati stilom, Habijan je odgovorio da to ipak nije primjereno te poručuje da je to neprihvatljivo, a protureakcije iz HDZ-a bile su, kaže, u granicama normale.

Razarajući jezik

– Ovo je vrsta vulgarnosti, trumpizma u hrvatskoj politici, to je razarajući jezik. Između lopovluka i toga, ja kažem – ne. Niti lopovluk, niti vulgarizam. Predsjednik mora biti čuvar institucija, čak i onda kada se s time ne slaže. Trebamo sistemski pristup, ne trebamo Čarugu reformatora, trebamo čovjeka s idejom, a ne s grubim riječima. Agresivnost nije stil. Čovjeka poštujem i pomogao sam mu da postane predsjednik, a nakon toga doživljavam ponižavanja i poruke od najcrnjih fašista u Hrvatskoj koji bi me likvidirali, a koji su sad s njim, poručuje Pupovac.

Na pitanje nije li problem što Milanoviću  plješće krajnja desnica, Jakšić je rekao da svatko ima svoje viđenje izbora jer nitko ne zna tko je za koga glasao.

Ne sumnja da će u Sabor doći prijedlog predsjednika Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda i da će jedan od prijedloga dobiti saborsku većinu. Svima je cilj reforma pravosuđa i tako će biti, kaže.

– Treba vidjeti koji su sistemski problemi, zašto dolazi do pucanja mjera, zašto se događa da postoje bjegunci od hrvatskog pravosuđa, rekao je, među ostalim.

Skrenuo temu s bitnog

Habijan smatra da je fokus otišao na nešto drugo, jer je predsjednik skrenuo temu s onog bitnog. Postavlja se pitanje zašto se išlo u protuzakonitu proceduru, što je potvrdio i Ustavni sud.

– Treba ohrabriti najbolje ljude da se jave na javni poziv. Komunikacija Milanovića sigurno je nanijela štetu profesorici Zlati Đurđević, koja je čestita žena. Javni poziv je kompromitiran za visoke pravosudne institucije i moramo taj institut obnoviti. Želimo imati mogućnost izbora i da se ljudi prestanu sklanjati, i zato svi trebaju poslati poruku da se jave najbolji, pa neće biti problem u izboru, kaže Pupovac.

Jakšić je naglasio da je premijer Andrej Plenković brzo “reterirao” od izjave da se može razmišljati i o opozivu Milanovića, dok Habijan objašnjava da prema članku 105 Ustava postoji takva mogućnost ako predsjednik postupa suprotno Ustavu, no govorilo se o hipotetskoj mogućnosti.

Komentirao je i odgovor Milanovića Plenkoviću, među kojima je naveo i da se korupcija uvukla u sve dijelove društva, rekavši da je je to samo nastavak Milanovićeva stila.

– Postoji teza da je izbor predsjednika Vrhovnog suda lansirna rampa za pokušaj šire destabilizacije HDZ-a, ali bitno je da je vladajuća većina stabilna, kazao je Habijan.

Pupovac je podsjetio na zaključak Hrvatskog sabora kojim je izražena svijest o potrebi reforme pravosuđa. Zabrinjava ga neka vrsta sinergije između toga kako predsjednik govori i kako Zdravko Mamić govori.

– To ne zvuči dobro, naš interes nije da stvaramo atmosferu u kojoj je moguća devastacija ozbiljne rasprave o tome što je potrebno u pravosuđu. Vrijeme je da Sabor, Vlada i predsjednik to uzmu u svoje ruke, rekao je.

Jakšić je rekao da nije korektno u istoj rečenici spojiti Zdravka Mamića i Milanovića, osobito “ako se uzme u obzir koja je stranka štitila Mamića”.

– Normalno je da se oporba bori da dođe na vlast, ali treba biti granica između toga što je nacionalni interes, a što je politička borba, kazao je.

Pupovac je kazao da ne optužuje Milanovića za slučaj Mamić, nego govori o tome kako se te stvari istovremeno događaju.