Grmoja pozvao Mamića da iskreno odgovori na pitanje: Jeste li ikada dali novac svom prijatelju Ivanu Turudiću

Grmoja pozvao Mamića da iskreno odgovori na pitanje: Jeste li ikada dali novac svom prijatelju Ivanu Turudiću

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja gostovao je na N1 nakon što ga je predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković “optužio” da se, ne pristajući na opoziv predsjednika Republike, priklonio ljevici, a komentirao je i niz drugih stvari iz sukoba o izboru za Vrhovni sud.

Plenković je stvari postavio tako da je Most taj na kojem se lomi bi li u Saboru postojala dvotrećinska većina za smjenu predsjednika Zorana Milanovića ili za opoziv.

“Pa ne znam, nisu se oglasili ostali akteri”, odgovorio je Grmoja na pitanje je li to istina:

“Platforma Možemo! šuti, ne želi biti dio ovog sukoba,  ne želi izreći svoj stav. Mi smo jasno rekli što mislimo. Predsjednik Milanović nije bio naš izbor, nismo ga podržali, ali ne vidimo zašto bi se u ovom trenutku išlo na opoziv.”

Ne komunicira s Milanovićem

“Zbog ove žestoke polemike, zbog napada na vjernog Plenkovićevog koalicijskog partnera Milorada Pupovca, sigurno ne mislimo smjenjivati predsjednika, posebno ako uzmemo u obzir da to dolazi od strane čovjeka koji je iskadrovirao hrvatsko pravosuđe, koji je bio Udbin suradnik, dakle Vladimir Šeks, te štetočine koja je nanijela puno štete i hrvatskom narodu, to je vidljivo na svakom koraku u našem pravosuđu”, objasnio je svoj stav i dodao:

“Ako postoji neka incijativa za opozivom Vladimira Šeksa, za to ćemo vrlo rado dignuti ne jednu, nego obje ruke.”

Dalje je komentirao pitanje kojim je predsjednik Milanović kontrirao premijeru Plenkoviću o postojanju većine oko HDZ-a u Saboru:

“HDZ je relativni pobjednik izbora. Sad se postavlja pitanje svim tim kritičarima Milorada Pupovca koji u politici sudjeluju zbog trgovačkih razloga, zašto su opstrurirali referendume?”

Grmoja je rekao da pritom misli na predložene referendume o biranju na izborima osoba s imenom i prezimenom.

“Sada imamo situaciju da je opozicija dobila gotovo 200.000 glasova više nego vladajući, ali HDZ ima većinu. Ne vjerujem da ikakva inicijativa može uroditi plodom”, kazao je.

Rekao je dalje da ne postoji nikakva komunikacija između Mosta i Milanovića:

“Ako se dobro sjećate, ja sam javno rekao da Most zbog njene uloge u slučaju Perković vrlo vjerojatno neće podržati Zlatu Đurđević, dakle neće podržati Milanovićevu kandidatkinju.”

“Vodimo se svojom glavom. Nismo ničiji eksponenti”, dodao je i potom objasnio kako vidi predsjednikov odabir profesorice Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda:

“Zoran Milanović je gurao kandidatkinju za koju je bio uvjeren, budući da je vrlo bliska Miloradu Pupovcu i dijelu vladajuće većine, da će na taj način ona ili proći kao kandidat ili će na taj način, tako kažu u HDZ-u, izazvati raskol u vladajućoj većini. Nije vodio računa o ovom državotvornom dijelu opozicije.”

“Nije spominjao niti Most niti druge aktere. Govorio je da se konzultirao s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, govorio je da se mora konzultirati s HDZ-om”, rekao je.

“Ako to nije točno, ja ću povući svoj stav”

“Zlata Đurđević, sasvim je jasno u ovom trenutku da ona ne može proći. Mi se ne slažemo s vladajućima koji tvrde da se kompromitirala jer je, kao, bila Milanovićev kandidat, a to je bilo mimo zakona. Do jučer su tvrdili da ona uopće nije kandidat. Ali postoje ovi sporni detalji o protivljenju ubojica drugoj državi. Ja bih mogao biti na toj liniji da mi imamo uređeno pravosuđe koje nije u režiji Vladimira Šeksa i kumova, ali mi svi znamo da ti udbaši u Republici Hrvatskoj ne bi nikada odgovarali”, objasnio je svoj stav o njoj.

Pritom se dotaknuo još jedne aktualnosti iz pravosuđa:

“Mislim da sutra DSV odlučuje tko ide na čelo Visokog kaznenog suda. Spominje se tu ime gospodina Turudića. Pozivam s ovog mjesta, s vaše televizije, Zdravka Mamića, osuđenika koji se nalazi u Međugorju, koji iznosi mnoge informacije, pa pokazalo se i točne, o hrvatskim sucima, posebno onima iz Osijeka, da kaže o svojim vezama s gospodinom Turudićem, je li i njemu davao ikada ikakav novac, je li i njemu davao nekakve usluge kao ovim sucima. Jer jako je opasno ako takav čovjek dođe na čelo Visokog kaznenog suda.”

Na pitanje zašto tvrdi da se Đurđević protivila izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj zbog suđenja, kazao je:

“Ja imam takve informacije.”

Voditelj je na to kazao da ima njen tekst od 26. lipnja 2013., pismo o lex Perkoviću, naslovljeno: “Lex Perković, Hrvatska krši obaveze prema EU-u.”

“Ne, ne o lex Perkoviću. Nego kad je bilo samo izručenje”, odgovorio je Grmoja:

“Pojavile su se takve informacije. To iznose mnogi politički akteri, gospođa Đurđević to može demantirati. Ja nisam čuo da je to još demantirano. Tako, ako to nije točno, ona to može demantirati, u tom smislu ja ću povući to što sam rekao.”

Pozvao je Zlatu Đurđević da se o tome očituje:

“Ako to nije točno, ja ću povući svoj stav.”

Pri kraju se osvrnuo na izjavu Hrvoja Zekanovića o ovom pitanju:

“Zekanović kaže da je njihov razlog za opoziv predsjednika to što on predlaže Zlatu Đurđević. Pa, evo, niti mi se ne slažemo s tim prijedlogom, ali sigurno nećemo držati ljestve HDZ-u, ići na predsjednika zato što je kritizirao Šeksa ili Pupovca.”

Foto: Hina