Istraživanje pokazalo da se Milanoviću isplatio svađalački pristup: Plenković je postao daleko najnegativniji političar

Istraživanje pokazalo da se Milanoviću isplatio svađalački pristup: Plenković je postao daleko najnegativniji političar

Od trećeg vala koronavirusa do svađi političara – kako je sve što se događalo u ožujku utjecalo na rejting stranaka i političara? RTL ekskluzivno donosi novi CRO Demoskop!

U samom poretku nema previše promjena, ali mogu se iščitati neki trendovi.

Vladajuća stranka ostaje prvi izbor među ispitanicima sa sličnim rejtingom kao prošlog mjeseca! Za HDZ bi, da se sada održavaju izbori, glasalo 26,8 posto ispitanika. No ta stranka, treći mjesec zaredom bilježi blagi pad (27 posto prije mjesec dana), a isto je vidljivo i kod SDP-a koji ostaje drugi izbor s 19,3 posto potpore ispitanika (19,5 posto u ožujku). Treću poziciju i u ožujku obranila je platforma MOŽEMO! s 8,2 posto (u odnosu na 8,3 posto u ožujku).

No jako su blizu obje desne opcije; i Domovinski pokret i Most. Vidimo 7,9 posto (prema prošlomjesečnih 7,5 posto) i 7,6 posto (u odnosu na 7,2 posto iz ožujka), dakle obje stranke od prošlog mjeseca bilježe rast. Iako također uz rast rejtinga, od njih su daleko i HSS i Živi zid

Slijede CentarFOKUS sa istim rejtinzima (FOKUS u ožujku imao 1,5, a Centar 1,4 posto), nešto ispod toga je IDS, a stranka koja nosi ime preminulog gradonačelnika Bandića gotovo je prepolovila rejting u odnosu na prethodni mjesec.

Na jedan posto su i Radnička fronta i Reformisti, ali i HSU i HNS, a bazen neodlučnih ostaje dubok, 14,3 posto.

Sukobima, svađama i javnim vrijeđanjima unatoč na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara građani vide predsjednika, pa premijera. Najviše ispitanika, gotovo četvrtina, Zorana Milanovića smatra najpozitivnijim političarom u zemlji.

Predsjednik bilježi rast od gotovo pet postotnih bodova, 22,7 posto (prema 18 posto iz prethodnog mjerenja u ožujku) i ovo je njegov najbolji rejting u proteklih godinu dana. Blagi rast bilježi i premijer Plenković kojeg kao najpozitivca vidi gotovo 16,9 posto ispitanika (u ožujku 15,8 posto).

Daleko od vodećeg, posvađanog dvojca je Peđa Grbin kojem rejting također blago raste (4,1 u odnosu na 3,4 posto u ožujku). Nakon njega je Tomislav Tomašević (3,8 posto u odnosu na 3,9 posto iz ožujka) slijede Zdravko Marić, pa Miroslav Škoro, a onda i Vili Beroš. Nitko je i dalje popularan – titulu najpozitivnijeg daje mu gotovo 20 posto građana.

Vrh ljestvice najnegativaca drže tri predsjednika! Najviše ispitanika, više od četvrtine, tu neprestižnu titulu dodjeljuje predsjedniku Vlade, a ovo je ujedno premijerov najviši postotak negativnog doživljaja u proteklih godinu dana 25,3 posto (u odnosu na 22,7 posto iz ožujka)!

Drugi najnegativac je predsjednik Milanović, i njega i premijera, u odnosu na prethodni mjesec, građani češće negativno ocjenjuju s 16,4 posto (u ožujku 12,5 posto). Znatno rjeđe, ali treći izbor je predsjednik Sabora s 4,8 posto (u ožujku 4,0 posto).

Raste i negativni doživljaj Milorada Pupovca kojeg predsjednik proziva, a premijer brani (3,7 posto u odnosu na 2,6 posto).

Foto: Screenshot/RTL