Ludilo uzvraća udarac: Nova knjiga poznatog hrvatskog psihijatra koja će razdrmati “normalnu” Hrvatsku

Ludilo uzvraća udarac: Nova knjiga poznatog hrvatskog psihijatra koja će razdrmati “normalnu” Hrvatsku

Poznati hrvatski psihijatar Robert Torre izdao je novu knjigu s provokativnim naslovom “Ludilo uzvraća udarac.Riječ je zapravo o njegovu kapitalnom, faktički životnom djelu.
“Ne sumnjamo da će se o njoj u javnosti iznimno mnogo pričati jer donosi posve novi, “torreovski” pogled na psihijatriju, ludilo, psihičke poremećaje, mentalne bolesti i tzv. mentalno zdravlje”. Priča o povijesti psihijatrije ispričana je kroz njezine najprogresivnije dionike, tvorce kapitalnih psihijatrijskih konceptualizacija ludila i njihovoj daljnjoj sudbini unutar golema tijela suvremene psihijatrije”, ističe urednik Neven Kepeski.

“Tako da i samo ludilo ima svoju povijest. I u onome pretpsihijatrijskom i u ovome psihijatrijskom razdoblju te povijesti. Lica i naličja ludila doživljavaju velike epohalne mijene. Samo, povijest ludila velika je i duga, a psihijatrije mala i kratka.
Ali psihijatrija je svakako najfascinantniji, najkompleksniji, najobuhvatniji i najpronicljiviji povijesni odgovor na ludilo. No i psihijatriji, baš kao povijesno prethodim odgovorima, fenomen ludila ostaje i nadalje neproničan. Ludilo tako ostaje najzagonetnijim psihološkim iskustvom koje čovjek može doživjeti jer objedinjuje najzazornija iskustva bivanja čovjekom (otuđenja, priviđanja, sumanutosti, mahnitosti, bezumnosti, zamagljenja svijesti, radikalne samoće, strahovanja i patnje). Biti lud podrazumijeva biti čovjekom na najnerazumljiviji mogući način”, ističe doktor Torre u svojoj knjizi.

“Povijest psihijatrije u lošem je smislu pretpovijest, uključivši ovdje i aktualni trenutak njezina razvoja. Iza nje su pojedini svijetli trenuci koje nije znala prepoznati, već ih je pregazila kao da nikada nisu ni bili. A to samo znači da će joj ovi iznova doći kao budući, to jest iz budućnosti. Jer svi razvojni momenti psihijatrijske povijesti na različite su načine i danas žive u složenom tkivu suvremene psihijatrije.
Psihijatrija se od svoje povijesti najčešće nezrelo ograđuje. Drži je redovito manje vrijednom, dočim aktualni trenutak svog djelovanja u pravilu precjenjuje i percipira vrhunaravnim dosegom sinteze pameti i iskustva. Zato nam je iznova preispitati solidnost zdanja suvremene psihijatrije kako bismo spriječili njegova buduća urušavanja. Jer što duže oklijevamo s dekonstrukcijom, šteta je veća. A dakako da ćemo štetu i nadalje neosviješteno pretencioznim fraziranjem nazivati “promicanjem mentalnog zdravlja””, naglašava Torre.

Doktor Robert Torre je autor nekoliko knjiga s područja psihijatrije ovisnosti te u javnosti zapažena kritičkog pamfleta “Prava istina o psihijatriji”. U knjizi “Ima li života prije smrti?” istupio je kao svojevrsni stručnjak za ljudsko iskustvo, i izložio odgovore na pitanja što je život i kako ga živjeti.

Foto: Robert Anić/Pixsell