Kovačević ide u zatvor, Vrdoljak u problemima: Treba li se zbog priopćenja HDZ-a zabrinuti i predsjednik Milanović?

Kovačević ide u zatvor, Vrdoljak u problemima: Treba li se zbog priopćenja HDZ-a zabrinuti i predsjednik Milanović?

Bivši predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević očito je dobro znao zašto se odlučio riješiti mobitela, kada ih je sredinom rujna prošle godine, uoči uhićenja u prvoj akciji policije i USKOK-a, bacio u rijeku Savu.

Jutarnjem listu tada je iz više izvora potvrđeno da ga je policijska pratnja uočila kako odbacuje mobitele te da su potom hitno pozvani policijski ronioci koji su mobitele izvadili iz Save. Jesu li ti mobiteli “spašeni”, odnosno jesu li istražitelji iz njih uspjeli izvući podatke, nismo uspjeli doznati.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, upravo sadržaj Kovačevićevih mobitela, nejasno je radi li se o tim ili drugim uređajima koje je koristio, pretvorio se u pravu malu kutiju “bogatstva” iz koje su istražitelji izvukli dokaze kojima potkrepljuju nove optužbe o primanju mita u vidu dva stana i dva osobna vozila.

Riječ je o nekretninama koje je kupila tvrtka Cefis, sada suosumnjičenog Ivana Širića, a koja je i dalje vlasnik tih stanova. Kovačević, kako smo već pisali, osporava da su to njegovi stanovi. No, njegova korespondencija koju su istražitelji izvukli prije svega iz njegovih mobitela, govori poprilično drugačije, javlja Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznajemo, u njegovim je uređajima pronađen pregršt SMS poruka, i opširna komunikacija preko aplikacija Viber i WhatsApp, kao i mailovi iz vremena kada su ti stanovi kupljeni. Radi se o komunikaciji s prodavateljima stanova u Ban Centru u središtu Zagreba i na splitskom Žnjanu, s kojima je, prema tim podacima, izravno komunicirao upravo Kovačević, a ne osobe iz tvrtke Cefis.

Iz tih poruka navodno proizlazi da je Kovačević osobno razgledavao i odabirao stanove, dogovarao uvjete kupnje i dinamiku plaćanja, davao prodavateljima podatke kome trebaju slati fakture i slično. Izuzeta je i njegova prepiska s osobama koje je angažirao za uređenje i opremanje stanova. Tako su u njegovu mobitelu ostale poruke i vezane uz dogovore o kupnji stana od 41 četvornog metra u Ban Centru, o naknadnoj kupnji parkirališnog mjesta u garaži, kao i o kupnji stana na Žnjanu od 52 četvorna metra “s pogledom na more”. Istražitelji su tako detektirali i osobe s kojima je Kovačević komunicirao.

Primjerice, razgovore o kupnji stana na Žnjanu vodio je sa suvlasnikom tvrtke Sunčani Žnjan koja je gradila tu zgradu, Klementom Bašićem. Spomenutu tvrtku Bašić je vodio zajedno s bivšim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom.

Bit će zanimljivo vidjeti  hoće li daljnja istraga zakačiti i Ivana Vrdoljaka koji je, podsjećamo, bio predsjednik HNS-a  te je imao presudnu ulogu na kadrovsku politiku u javnim poduzećima koji su “pripadali” HNS-u. Jako je neugodna informacija da je  Vrdoljak bio suvlasnik firme koja je Kovačeviću “prodala” stan koji je stečen na koruptivan način.

Još je zanimljivije hoće li se  ova istrga na bilo koji način dotaknuti predsjednika države Zorana Milanovića koji je, kao što je poznato, zalazio u famozni klub Dragana Kovačevića.  Znakovito je  jučerašnje priopćenje HDZ-a koji  je imao potrebu istaknuti da se Milanović odmah počnu tresti ruke kada se spomene Janaf.

“Čim se u javnosti spomene Janaf, Zoranu Milanoviću počnu se tresti ruke. Problijedi. Lice mu se zgrči. Krene rafalno pucati po svima”,  stoji u priopćenju HDZ-a.

Već su se i  pojavili komentari da je  ovo uhićenje  Kovačevića  svojevrsna poruka  Milanoviću  da smanji prekomjerno  granatiranje Andreja Plenkovića.

Na slici: Ivan  Vrdoljak i Zoran Milanović na jednom skuu prije pet godina

Foto: Hina