Karolina Vidović Krišto o “jugo-titoističkom mentalitetu”: Zašto hrvatski mediji smiju samo hvaliti Plenkovića, Šeparovića, Todorića, Tedeschija i Vlahovića

Karolina Vidović Krišto o “jugo-titoističkom mentalitetu”: Zašto hrvatski mediji smiju samo hvaliti Plenkovića, Šeparovića, Todorića, Tedeschija i Vlahovića

Zastupnica Karolina Vidović Krišto govorila je u Saboru o sluganskim hrvatskim medijima koji smiju samo hvaliti političke i gospodarske moćnike. Njezin govor prenosimo u cijelosti

“Zaposlenici jednog poznatog europskog trgovačkog lanca, koji rade u odjelu hladnjača u distributivnom centru u Hrvatskoj, proborave i po šest sati u prostorijama u kojima je temperatura ispod nule. Pravilo je tvrtke, pak, da zaposlenik ne smije biti dulje od dva sata na toj temperaturi. Tako njihovi kolege u Njemačkoj, Sloveniji ili Češkoj ne borave dulje od dva sata, jer je to štetno za zdravlje.
U Hrvatskoj, naravno, isto ne bi smjeli biti dulje od dva sata, ali s obzirom na nefunkcionalnost institucija, u ovom slučaju Državnog inspektorata, hrvatski radnik trpi, šuti i radi.
Zašto medicinska sestra u Hrvatskoj s 20 godina radnog staža zarađuje 800 eura, a isto to radno mjesto u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj plaćeno je dvostruko ili trostruko više?
Odgovor je u potpunosti jasan. Zato što naše institucije ne rade svoj posao, zato što mediji ne služe javnosti već političko-gospodarskim moćnicima; i zato naši zaposlenici imaju loše uvjete rada, naši mladi lošu perspektivu, a sve to samo kako bi uska šačica HDZ-ovsko-SDP-ovske strukture i njihovih pomagača mogla živjeti kao arapski šeici. Jer netko mora financirati korupciju, a to su prosječni građani.
Neki dan je objavljeno da je lešinarski fond Knighthead imao korespondenciju s guvernerom Vujčićem, u kojoj guverner HNB-a djeluje kao niže rangirani službenik nekog fonda, a ne kao guverner jedne nacionalne banke. U isto vrijeme objavljeno je da je Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Ivice Todorića i ostalih 18 suoptuženika, jer su pričinili štetu od – ni manje ni više nego – 18 milijardi kuna.

U vremenu pričinjavanja te štete taj Vujčić je bio vice-guverner, a poslije i guverner. Da imamo „P“ od pravne države, takva bi šteta morala izazvati generalno pospremanje unutar državnih službi – od Porezne uprave, policije, DORH-a, sudova, do narodne banke – ali i medija.
U vremenu vladavine tog gospodina iz dvorca iznad Zagreba, njegovo se ime pisalo s visokim poštovanjem, i pisalo se isključivo pozitivno. Jer, kritičko propitivanje hrvatski main-stream-mediji ne poznaju. Tako ti hrvatski mediji o Todoriću, Tedeschiju, Sanaderu (dok je bio na vlasti), Račanu, Anti Vlahoviću, Plenkoviću, tzv. sucu Šeparoviću i ostaloj eliti smiju pisati samo u superlativima.
Taj jugo-titoistički stil je naravno znao pisati o Tuđmanu i o 200 tisuća maraka, koji, sjetimo se, nisu bili ilegalni. Ali o milijardama koji su koruptivni – o tom se ne smije pisati. Zamislite da mediji počnu istraživati taj tzv. Borg, ili o Tedeschiju, primjerice, o svim novcima mirovinskih fondova koji su dati Tedeschiju… Kad bi mediji o tome izvještavali, taj sustav bi se raspao.
Da imamo funkcionirajuću pravnu državu, onda Vujčić ne bi bio guverner. Ali tada ni banke ni lihvarske agencije ne bi mogle kršiti europske Uredbe, i bacati hrvatske građane na ulicu, već bi banke i agencije bile pod kontrolom, i morale bi poštivati zakone, a hrvatski bi građani bili zaštićeni.
Ključ hrvatskog razvoja jest vladavina prava i jednakost pred zakonom. A to je interes ogromne većine hrvatskih građana. Ali isto tako treba reći, to nije u interesu onima koji imaju koristi od sadašnjeg stanja. A to su društveni moćnici koji zbog ne-primjene zakona neometano nastavljaju sa svojim rabotama. Primjena zakona podrazumijeva da nema iznimke, zato što mi je netko rođak, stranački prijatelj ili drug.
Mi Hrvati imamo, kao i svi drugi europski narodi, pravo na konzumiranje zakona, mi imamo pravo biti jednaki u svojoj državi, koja sve svoje građane tretira na isti način.
Nitko nam to pravo ne može uzeti. Nikakva udbaška, duboka država, i nikakvi moćnici – koliko god moćni bili, i na kakav god način tu moć stekli.
Samo država funkcionalne vladavine prava može stvoriti uvjete za uspješno gospodarstvo i društveni napredak. Zato nam je obveza urediti Hrvatsku kao pravednu Državu, a one koje stvaraju kaos i sprečavaju zakonito funkcioniranje državnih tijela, treba privesti i kazniti”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina