PRIJATELJ KAO PARAVAN: Je li Kovačević stvarni vlasnik tvrtke koja je s Janafom sklapala milijunske poslove?

PRIJATELJ KAO PARAVAN: Je li Kovačević stvarni vlasnik tvrtke koja je s Janafom sklapala milijunske poslove?

Prije sam bio uvjeren, a sad sam sasvim siguran da je u biti tajni, pravi vlasnik Cefisa, baš Dragan Kovačević, a njegov prijatelj Ivan Širić samo paravan.

Kaže to sugovornik koji poznaje uhićene Kovačevića i Širića i razinu njihova prijateljstva još od studentskih dana. Uskok je nakon ponovnog uhićenja bivšeg šefa Janafa razotkrio detalje poslova s informatičkom tvrtkom Cefis. Tijekom gotovo osam godina mandata Kovačevića, baš njoj i njenim partnerima je na namještenim natječajima i pogodbama dano preko 18 milijuna kuna poslova.

Cefis je sudjelovao i u namještenom poslu od 15,5 milijuna kuna za dva vatrogasna vozila. Prema Uskoku, Kovačević je dogovorio tu nabavu, ali uz uvjet da preko četiri milijuna kuna poslova ode Cefisu. I to je i učinjeno, javljaju 24sata.

Zauzvrat je Cefis kupio dva stana, u Zagrebu i Splitu za gotovo 2,5 milijuna kuna, koje je koristio i uređivao Kovačević. Cefis je platio i ukupno 150.000 kuna najma Lexusa Kovačevićevu sinu, a za 190.000 kuna su kupili i Alfa Romeo Guilletu njegovoj kćeri. Uskok je našao u njegovu mobitelu poruke iz kojih je jasno da je Kovačević pregovarao i o stanovima i automobilima.

A onda kada je sve dogovoreno, računi su ispostavljeni Cefisu, koji je sve plaćao. I ne radi se samo o tome, čak i servis bojlera i namještaj fakturirani su na Cefis.

Stručnjak za trgovačko pravo s kojim smo razgovarali kaže da, ako je Kovačević davao upute za plaćanje, to implicira da je on imao stvarna upravljačka prava iako je odgovorna osoba i vlasnik bio Širić.

Ali ostavljaju ogradu da nemaju uvid u sve dokumente, no smatraju da bi se, ako postoje računi i nalozi, to moglo i dokazati.

Kovačević i Širić su dugogodišnji partneri i prijatelji od mladosti. Zajedno su studirali, kad je Kovačević postao direktor danas ugašene Hagene, Širić je bio direktor informatike. A kad je postao direktor Janafa, Širićev Cefis dobiva milijunske poslove.

– Ako je to stvarno sposobna informatička tvrtka, kako da nisu radili ni za koga osim za Janaf – pita se zajednički poznanik.

I zaista, internetske stranice Cefisa sastoje se od loga tvrtke. I ničeg više. A prihod kroz godine prilično se podudara s onim što je Uskok utvrdio da je stiglo od Janafa kroz koruptivne poslove.

Foto: Hina