Steže se obruč oko rastrošnog ministra Beroša: Hoće li ga Plenković smijeniti nakon lokalnih izbora?

Steže se obruč oko rastrošnog ministra Beroša: Hoće li ga Plenković  smijeniti nakon lokalnih izbora?

Postoji nezadovoljstvo oko ministra Vilija Beroša, ali do lokalnih izbora ništa se neće događati. Nakon toga, sve su opcije otvorene. Legitimno je pravo šefa Vlade i stranke da procjenjuje svoj tim i rezultate rada – rekao je izvor iz HDZ-a, blizak Vladi, na naš upit o mogućoj smjeni ministra zdravstva.

Drugim riječima, nitko ne bi trebao biti iznenađen ako na prvoj rekonstrukciji Vlade ministar zdravstva ispadne iz igre, javlja Jutarnji list.

Beroš već neko vrijeme nije u idiličnim odnosima s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zadnja događanja oko platforme CijepiSe i snimke saborskog Odbora za zdravstvo na kojem Beroš i ministar financija Zdravko Marić raspravljaju o dugova u zdravstvu, dodatno su otežali Beroševu poziciju.

Naime, Beroš je tada odgovornost pokušao prebaciti na Plenkovića, uz tvrdnju da on čeka s njegovim prijedlozima zbog lokalnih izbora. Premijer je na to poručio Berošu: “Što se mene tiče, ako su spremni novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima spremio, možemo ih staviti na Vladinu sjednicu sljedeći tjedan”.

Plenković se taj dan šturo osvrnuo na Beroševu aferu oko platforme CijepiSe. Kratko je rekao da o tome s Berošem nije razgovarao te da cijelu tu temu on mora objašnjavati sam. Nije stao u njegovu obranu kao što je prije redovito branio svoje ministre. Komentirao je to u subotu i predsjednik Zoran Milanović.

– Gospodin Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i baci kao ručnik sa strane. Žao mi je, jer je ušao u to sve možda i previše entuzijastično, ali nije znao s kime ima posla – rekao je Milanović.

Sam Beroš je u subotu, nakon posjeta KBC-u Rijeka, novinarima rekao da “reforma zdravstvenog sustava nije floskula, nego nasušna potreba koja nadilazi boju stranačkih iskaznica i fabricirane afere”. Komentirao je i premijerovu izjavu.

– Premijer je figurativno dao do znanja da je usmjeren na tu problematiku, u radu je određena radna verzija i nacrt pripremljenih reformi. U fazi osnivanja je međuresorna skupina za suradnju, nužno je da svi resori sudjeluju, posebno ministarstva financija i rada. Nije realno da će na sljedećoj sjednici Vlade biti zakonski prijedlozi reforme, oni će biti predstavljeni u kasnijoj fazi. Mislim da je pitanje zdravstva i zdravlja nadstranačko pitanje – rekao je Beroš te dodao kako “vjeruje da ima podršku premijera”. Beroš je reagirao i na izjavu šefa SDP-a Peđe Grbina koji je u objavi na Facebooku Plenkovića zapitao zašto drži prijedlog reforme zdravstva u ladici.

Foto: Hina