Ivan Đikić se požalio da je izložen lažima i uvredama: Normalno da to utječe na naše mame

Ivan Đikić se  požalio da je izložen lažima i uvredama: Normalno da to utječe na naše mame

Čim je RTL Direkt na Facebooku najavio da u emisiji gostuje Igor Rudan, nije trebalo dugo čekati na prve komentare.

“Koji gnom”

“RTL i takve spodobe zajedno u zločinu protiv čovječanstva… nadam se da ćete svi odgovarat pred međunarodnim sudom za svoja nedjela”

“Plaćenik i muljator”

Sa salvom uvreda suočila se predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju s Instituta Ruđer Bošković i članica Znanstvenog savjeta Vlade Andreja Ambriović Ristov, i to nakon ove izjave 10. veljače u Direktu: “Iskreno, ja sam protiv otvaranja škola jer je englesko iskustvo pokazalo da su škole. pogotovo sada nakon što nam je ušao britanski soj, izvor zaraze”, javlja RTL.

Isti čas je na Facebooku krenulo:

“Treba vješticu zatvorit! Koja manipulacija i zastrašivanje preko medija! Smeća i lažovi”

“Ko ovim idiotima da važnost zaslužuje da bude njihovom žrtvom”

“Ove virologe kad nekad ovo zavrsii sve na lomaču jednu
Kao vještice u srednjem vjeku”

Institut je tada zatrpan sa stotinama mejlovarotivnika  mjera. I s takvim se reakcijama suočila većina članova Vladina Znanstvenog savjeta koji su zagovarali strože mjere, ali ne samo oni.

Kup oštromjeraša

Na jednom portalu ima čak i natjecanje, Kup oštromjeraša, gdje se uspoređuju, kako se navodi, “najluđe izjave covid zvijezda”. U Kupu se našla čak i Mojmira Pastorčić koju je uvjerljivo porazio jedan od naših najistaknutijih znanstvenika Ivan Đikić. I on je, kaže, izložen mnogim lažima i uvredama.

“To nas, mene osobno, a ni druge previše ne dodiruje, u smislu naše stručne slike i našeg rada. Mi ćemo dalje nastaviti raditi. Normalno da to utječe na naše obitelji, naše mame, kada vide takve neistine, mnogim ljudima je žao kada vide te grube riječi o nekome tko pomaže”, kaže profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić.

Pulmologa Sašu Sriću čak su kao javnog zagovaratelja strožih mjera fotografirali u kafiću i stavili na Facebook kao kršitelja mjera koje zagovara.

“Zapravo dvoje ljudi na distanci u kafiću na otvorenom prostoru. Mislim da sam prvi koji zagovara i poštuje mjere. Smatram da je ovo u posljednje vrijeme definitivno javni linč na priznate svjetske znanstvenike, kao što su kolege Đikić, Štagljar i Rudan, Kolarić, a dokaz da su u pravu je sve ovo što proživljavamo mi koji radimo u bolnicama”, kaže pulmolog Saša Srića.

Dio napadanih odgovornost vidi i u izjavama Bakića i Lauca

Dio napadanih znanstvenika odgovornost vidi i u izjavama i statusima protivnika strogih mjera Nenada Bakića i Gordana Lauca, koji na mrežama imaju veliki broj sljedbenika. Član Vladina Znanstvenog savjeta kaže kako suprotna mišljenja o mjerama nisu razlog da se ikoga napada.

Na pitanje osjeća li se suodgovornim za takve izjave, Gordan Lauc odgovara: “Ja sam svo vrijeme u javnosti iznosio svoje mišljenje jer mislim da svatko treba stati iza svoga mišljenja, i ja osobno nikad nisam napadao kolege. Nekakav temeljni princip bi bio da, ako nekoga napadate, napadate to što je rekao, a ne napadati osobu. Znači, ne kažete ‘ti si glup’, nego ‘ono što si rekao je glupo’. To su dvije jako različite stvari, jer i pametna osoba može nekada reći neku glupu stvar”.

“Psi laju, a karavane prolaze”

Virusni imunolog Luka Čičin Šain progovara o tematici koje dobro poznaje i razumije, kako bi javnost dobila informacije koje bi im mogle pomoći da se lakše nose s pandemijom. Uvrede su, kaže, u najmanju ruku neugodne.

“O tome treba razmišljati u svjetlu one poslovice ‘psi laju, a karavane prolaze’.  Ja kao pojedinac u cijeloj priči sam najmanje važan, sasvim slučajno sam ovdje jer sam prije 10, 20 godina krenuo u smjeru virusne imunologije i onda se tako zadesilo da sam sada ovdje, pričam s vama ili u medijima dajem nekakve informacije koje su korisne i pomažu da riješimo ovaj problem”, kaže virusni imunolog Luka Čičin Šain.

Drugi su problem oni koji su glasni iako nisu znanstvenici, niti imaju znanja, a uvjereni su, kao neki danas, da je i naš gost Igor Rudan, kao i sam RTL u službi ili farmaceutske industrije, Gatesa ili Soroša koji koristeći pandemiju žele zavladati svijetom.

Foto: Hina