Huanitu zbog marihuane dvije godine zatvora, generalovu sinu rad za opće dobro

Huanitu zbog marihuane dvije godine zatvora, generalovu sinu rad za opće dobro

Kad smo pomislili da hrvatsko pravosuđe ne može gore, nakon sinkopa, izokrenutih presuda koje su oslobađale dokazane kriminalce i namještenih natječaja po kojima djeca sudaca dobivaju sudačke dužnosti, uspjeli su otići još bliže dnu. Županijski sud u Rijeci potvrdio je u petak dvije godine bezuvjetnog zatvora Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze zato što je s majkom, ne skrivajući se, posadio 11 stabljika marihuane u dvorištu ispred svoje kuće.

Presuda je pravomoćna i Luksetić bi trebao ići u zatvor. Huanito je s tom marihunom, koju je u svojoj garaži prerađivao u ulje, htio sebi olakšati simptome te teške bolesti. „Ovakva kazna za njega je smrtna presuda“, rekao je Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj za Večernji list dodavši kako su ga osudili „jer si je spašavao život“, a da mu pritom nisu niti su imali mogućnost ponuditi mu alternativni lijek.

„Zgrožen sam, ogorčen i sablažnjen takvom odlukom koja oduzima čovjeku pravo na život“, zaključio je Gredelj. Suvišno je komentirati ovakav pravorijek. Usporedbe radi, pogledajmo presudu Davidu Kruljcu, sinu generala Mladena Kruljca. Općinski kazneni sud u Zagrebu sporazumno ga je početkom rujna ove godine osudio na godinu dana zatvora, koja mu je pretvorena u 730 sati rada za opće dobro. Dakle nije morao u zatvor.

Generalovu sinu policija je prilikom pretresa stana u zagrebačkim Gajnicama, koji je u očevu vlasništvu, u hladnjaku pronašla 3,98 kilograma marihuane i 27 grama kokaina, te digitalnu vagu i uređaj za prešanje. U spavaćoj sobi i na polici kuhinjskog elementa pronašli su mu 118.000 eura i 10.500 kuna za koje su pretpostavili da potječu od preprodaje opijata.

Generalov sin kažnjen je i s 500 dnevnih dohodaka što je preračunao oko 200 tisuća kuna. To suđenje je inače poznato po izjavi Davida Kruljca kako je drogu čuvao za stanovitog „Toma Forda“ državljanina Srbije. Sam general Kruljac je svjedočio kako novac koji je pronađen u tom stanu nije bio od njegova sina nego od jednog njegovog prijatelja koji je to na suđenju i potvrdio.

U vezi s tim slučajem nije nebitno da su se sadašnji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i general Kruljac sreli u jednom zaprešićkom kafiću koji se nalazi na istoj adresi gdje je i ministrov stan. Zanimljivo je da se taj susret dogodio u vrijeme dok je policija provodila istragu u vezi s generalovim sinom. Ministar Božinović je rekao da je to bio „slučajni susret“.

Mogli bi ovakvih slučajeva još najbrajati. Mogli bi davati vrijednosne ocjene o jednoj i drugoj presudi i uopće radu hrvatskog pravosuđa. Nema potrebe. Svakom iole normalnom, sve je jasno.