Rupe u tečaju: Je li Bandić preko veze došao do “diplome” bagerista?

Rupe u tečaju: Je li Bandić preko veze došao do “diplome” bagerista?

Zagrepčane i ljubitelje Medvednice i Sljemena zacijelo je ovih dana obradovala vijest da konačno kreću dugonajavljivani radovi na sljemenskoj žičari. Riječ je o jednom od najvećih gradskih investicija posljednjih godina i strateškom projektu koji će znatno unaprijediti turističku ponudu Grada ali i obogatiti turističku ponudu glavnoga grada.

Nije stoga čudno što zagrebački gradonačelnik želi ovom važnom događaju udariti i osobni pečat. Najavljivao je da će osobno označiti početak radova rukovanjem bagerom i postaviti kamen temeljac.

Tako je i bilo. Na gračanskom Dolju, Bandić je u petak osobno bagerom uspješno u kamion dostavio prvu turu zemlje i održao obećanje dano na Snježnoj kraljici 3. siječnja, kada je otkrio da pohađa tečaj za bageristu. Razgovarajući s ljudima iz građevinarstva, doznali smo kako tečaj za bageristu nije tako jednostavan ni lagan, kako se može nekome učiniti, slušajući i gledajući zagrebačkog gradonačelnika za upravljačem velikog bagera gusjeničara.

Na stranicama Agencije za stručno osposobljavanje, krovne institucije prema čijim pravilima pučka veleučilišta izvode svoje programe stručnog osposobljavanja, a koji je morao proći i zagrebački gradonačelnik, navodi se precizno raspored pohađanja tečaja za bagerista.

Tako doznajemo da budući bagerist za dobivanje dozvole treba proći ukupno 120 sati praktične i teorijske nastave. Od toga šest sati teorijske nastave o konstrukciji bagera, osam sati teorijske nastave rukovanja bagerom, šest sati nastave Zaštita na radu, zaštita od požara i pružanje osnovne prve pomoći i na kraju sto sati praktične nastave pod nadzorom mentora koji ima potrebne kvalifikacije. S obzirom da je Bandić  dobio i potrebno liječničko uvjerenje da je sposoban za bageristu iako je još nedavno hodao pomoću štaka, dio medija opravdano pita: Kako je gradonačelnik postao bagerist i je li kao i svi ostali bageristi prošao cijeli program?

Od dana kada je najavio da pohađa tečaj za bageristu, do otvorenja radova na sljemenskoj žičari Bandić je teoretski doista imao dosta vremena proći predviđeni program osposobljavanja, no je li ga doista i prošao, sa sigurnošću ne znamo. Mile Žunić, ravnatelj “ZIRS-a – Učilišta, Ustanove za obrazovanje odraslih Zagreb” koje je pohađao Bandić rekao je za portal net.hr da je Bandić doista pohađao njihovu cijelu obuku koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela i to u razdoblju od 17. prosinca 2018. do 22. siječnja 2019. Svaki polaznik treba proći nastavu u ukupnom trajanju od “90 do 100 sati”, rekao je.

Kaže kako je Bandić na predavanja dolazio “kombinirano, s ostalim polaznicima, ali i individualno”, rekao je Žunić. No, kada je riječ o pohađanju praktičnog dijela nastave ravnatelj je postao jako oprezan. Nije odgovorio na pitanja s kojim građevinskim tvrtkama imaju ugovor o praksi, niti u kojoj točno tvrtki, te na kojem tipu bagera i gdje točno je Bandić obavio praktični dio nastave, ali kao ravnatelj koji je osobno predsjedao tročlanom komisijom pred kojom je Bandić polagao završni ispit odgovorno tvrdi: “On je to naučio!”.

Ne sumnjamo da će gradonačelnik koji se voli fotografirati u raznim prigodama, dati odgovor i na ova pitanja te ponosno pokazati javnosti i fotografski dokaz s prakse za bagerista i tako svim kritičarima koji sumnjaju u njegovu pošteno stečenu “diplomu” bagerista zauvijek začepiti usta.