Ministrica Obuljen Koržinek još uvijek ne vidi problem u brojnim tužbama protiv novinara

Ministrica Obuljen Koržinek još uvijek ne vidi problem u brojnim tužbama protiv novinara
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala je veliki intervju Večernjem listu u kojem se osvrnula na stanje u hrvatskim medijima. Smatra da je potrebno regulirati

platforme i društvene mreže koje se ne smatraju medijima i na koje se  ne odnose medijski zakoni. Upozorila je da se često stavljaju i dijele sadržaji koji se mogu podvesti pod govor mržnje, ali i koji mogu poticati na nasilje, terorizam… Ministrica  ističe da  nema govora o  gušenju slobode govora.

-Slobodu mišljenja nitko u demokratskom društvu ne dovodi u pitanje, a posebno slobodu izražavanja u svim umjetničkim formama. Svjesni smo da se nedopušteni sadržaji često dijele anonimno, a sloboda mišljenja i govora je sloboda osobe s imenom i prezimenom. To je jako važno imati na umu, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Na novinarsko pitanje  je li moguće zaštititi hrvatske novinare i medije od prekomjernog sudskog granatiranja koje provode i institucije, primjerice sudovi i Hrvatska radio-televizija, odgovorila je da Ministarstvo pravosuđa analizira o kolikom se broju tužbi radi i je li njihov broj doista veći nego prethodnih godina te koliki broj podignutih tužbi završi pravomoćnim osuđujućim presudama.

– Preliminarni podaci pokazuju da ne raste ni broj tužbi ni broj osuđujućih presuda. Analiziramo također podižu li se tužbe sukladno odredbama Zakona o medijima, Zakona o elektroničkim medijima, Kaznenom ili nekom drugom zakonu. Tek kad ta analiza bude završena, moći ćemo meritorno odgovoriti na vaše pitanje, zaključila je ministrica.