Škola za život ministrice Divjak: Profesor-nasilnik u Povjerenstvu za suzbijanje nasilja u školama?!

Škola za život ministrice Divjak: Profesor-nasilnik u Povjerenstvu za suzbijanje nasilja u školama?!

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak imenovala je Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama, u čiji su rad uključeni predstavnici državnih tijela, udruga, sindikata i drugih organizacija, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. No, sve bi bilo u redu da među više od 20 članova Povjerenstva koje bi trebalo sklapati plan za prevenciju i suzbijanje nasilja nije imenovan (kao zamjenik Branimira Mihalinca) Nijaz Karić, koji je svojedobno fizički nasrnuo na 17-godišnjeg učenika, piše Srednja.hr.

Dogodilo se to 2001. godine kada je Karić predavao kao profesor u Kemijsko-grafičkoj školi u Rijeci, koja je zgradu dijelila (i danas dijeli, ali se škola sada zove Prirodoslovno i grafička škola nap. a.) s Tehničkom školom za strojarstvo i brodogradnju.

Prema pisanju Novog lista iz tog doba (2001.), učenici dva razreda Tehničke škole su trebali imati nastavu, ali im se na početku sata još uvijek nisu pojavili predavači pa su bili na hodniku.

I prilikom tog čekanja učenici su stvarali buku te nekoliko puta otvorili vrata učionice u kojoj je predavao Karić, zbog čega se profesor isprovocirao te nasrnuo na 17-godišnjeg učenika.

Premda se profesor branio iskazom da je samo odgurnuo učenikovu ruku s vrata kabineta, bar 40-ak svjedoka, među kojima se zateklo i dva profesora, vidjeli su i doživjeli njegov napad puno ozbiljnije. Sam učenik koji je bio žrtva je izjavio da ga je profesor Karić ošamario, što je potvrdilo i nekoliko svjedoka, a kako je napisao tadašnji Večernji list, kolege žrtve su napomenule da to nije ‘prvi Karićev ispad te da su njegovi nastraji na učenike poznati svim nastavnicima’.

Da se nije radilo o pukom odgurivanju ruke učenika, što valja naglasiti također nije primjereno ponašanje profesora, potvrdila je i tadašnja riječka Prosvjetna inspekcija Ministarstva prosvjete i športa koje je nakon utvrđivanja okolnosti predložilo izvanredni otkaz profesoru Kariću, piše Srednj.hr.