I Božo Kovačević tvrdi: Bidenu bi odgovarao veliki sukob u Ukrajini. Evo i zašto

I Božo Kovačević tvrdi: Bidenu bi  odgovarao veliki sukob u Ukrajini. Evo i zašto

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, gostovao je u N1 Studiju uživo te je komentirao situaciju s Rusijom i Ukrajinom.

Najprije je komentirao izjave predsjednika Zorana Milanovića koje se tiču Ukrajine:

“Dobar dio onog što je predsjednik rekao – stoji. Ali od je predsjednik Republike i izjave o vanjskoj politici koje se tiču i međunarodnog položaja RH trebale bi biti usklađene s izjava premijera. Hrvatska trenutno očito nema jedinstvenu politiku. Sve što je predsjednik republike javno rekao, po mom mišljenju, treba biti razmotreno na internim sastancima i oko zaključaka tih sastanaka, premijer, predsjednik i ministar vanjskih poslova trebaju se dogovoriti i javno govoriti ono što misle da je u skladu s interesima RH.

Dobar dio onog što predsjednik govori i o vanjskoj i o unutarnjoj politici trebala bi govoriti oporba, ali naša oporba tome nije dorasla. Predsjednik s jedne strane u javnosti igra ulogu vanjskopolitičkog eksperta, a s druge strane igra i ulogu opozicije, ne možda zato što bi to htio nego zato što opozicija sama nije u stanju nametnuti se kao vijest. Izjave predsjednika su vijest, a izjave šefa opozicije, nisu”, kaže.

“Predsjednik je u pravu”

Rekao je i kako bi mirovni pokreti mogli smiri i ovu situaciju baš kao što su pridonijeli mirnom rješavanju Hladnog rata.

“Predsjednik je u pravu, ono ćemu mi tamo svjedočimo nije samo sukob Rusije i Ukrajine, to je ponajprije sukob Rusije i SAD-a. Drugo, to je sukob NATO saveza i Rusije i treće, to je ruski pokušaj da se na dnevni red stave i ona pitanja koja je Rusija 20 godina uzaludno poušavala staviti na dnevni red i napokon je uspjela. Govorit će se o sigurnosnoj infrastrukturi u Europi uključujući i Rusiju.

Mogućnost za diplomatsko rješavanje ukrajinskog pitanja postojala je 2013. i 2014. godine. Danas, kada postoji opasnost od velike eskalacije s mogućim katastrofalnim posljedicama za mir i sigurnost u Europi, jasno je da je europski prioritet diplomatsko rješenje, jasno je i da je ruski prioritet diplomatsko rješenje. Ako pokušamo odgovoriti na pitanje kome bi odgovarao veliki sukob u Ukrajini, odgovor je jednoznačan, SAD-u.

Cilj Amerike je da natjera Rusiju da negdje izgubi. Drugo, postoji intres SAD-a da učvrste svoj autoritet u NATO paktu, to se vrlo lako postiže predimenzioniranjem opasnosti mogućeg ruskog napada na NATO. Ja mislim da je to isključeno, američki vojni proračun samo za ovu godinu je 750 milijardi dolara, ruski je 48 milijardi. Gdje bi bio rezon da do te mjere inferiorna Rusija krene u rat koji ne bi bio nuklearni. Treće, Americi ne odgovara da EU ostvari namjere o strateškoj autonomiji, odgovara im da EU ovisi o američkim sigurnosni jamstvima”, objasnio je.

“Lokalni igrači spremni su na sve”

Govorio je kome paše incident koji bi uzrokovao eskalaciju:

“Budući da je najavljeno da će Rusija napasti Ukrajinu 16. treba postaviti pitanje kome bi bilo u interesu da se dogodi neki incident koji bi doveo do eskalacije sukoba. Meni se čini da bi to mogao učiti netko po nalogu SAD-a. Ti lokalni igrači su spremni na sve i meni se čini da tako visoka napetost povećava mogućnost da neki incident, namjerno ili nenamjeno izazvan, koji može izazvati sasvim beznačajna figura, može izazvati sukob. Postoji promatračka misija u Ukrajini koja po pravilima ima slobodan pristup cijelom teritoriju Ukrajine i ta bi mislija trebala reći što se događa. Neki od promatrača odlučili su napustiti svoju misiju i Rusi su to protumačili kao pripremu za napad Ukrajine”.

Je li Ukrajina stvarno spremna napasti?

“Temljem izjava, ne samo predsjedika Zelenskog, moglo se zaključiti da Ukrajina neće u ovom trenutku pokrenuti oslobodilačku akciju. Njezini predstvnici govore da je sadržaj sporazuma iz Minska, Minsk 2, za njih neprihvatljiv. Neki ga ne namjeravaju provesti u djelo, no ako bi Ukrajina krenula u akciju time bi isključila mirno rješavanje situacije. S druge strane Rusija rješenje vidi samo u provođenju Minska 2.

Amerika svoje ciljeve želi postići tako da nagovori Ukrajinu na ozbiljnu ratnu avanturu”, rekao je.