Milanović o krizi: Kritizirao Veliku Britaniju i SAD, respektira Rusiju, a Ukrajina neće u NATO

Milanović o krizi: Kritizirao Veliku Britaniju i SAD, respektira Rusiju, a Ukrajina neće u NATO

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je i krizu na istoku Europe.

– Ukrajina poziva da se smire tenzije. Mi moramo vjerovati da je 40.000 vojnika u Bjelarosu dovoljno da se napadne grad od tri milijuna stanovnika. Na takvim stvarima se gubi kredibilitet i da će nekim stvarima kasnije biti teško povjerovati. Vrlo je perfidno jednu državu dovoditi u zabludu da se pračkama može obraniti, stvarati iluziju, a istovremeno govoriti naši vojnici neće biti tamo. Zašto to radiš? Jedino Njemačka i Francuska vode normalnu politiku – kazao je Milanović koji je kritizirao Veliku Britaniju i SAD koje guraju Ukrajinu u rat.

Rekao je da se NATO ne treba širiti.

NATO ugrožava i Hrvatsku jer jedan dan će netko reći da i mi moramo tamo ratovati – rekao je Milanović na pitanje želi li on da Hrvatska izađe iz NATO-a. Rekao je da se NATO ne treba širiti.

– Kad jednom preuzmete obavezu, ne možete natrag. NATO je došao dovoljno na istok Europe, cijeli život to gledam, cijeli svoj prokleti život, dosta je. Dok god sam predsjednik Hrvatske ja sam za to da se NATO više ne širi – kazao je Milanović i poručio da nema veze s Moskvom te da govori kao hrvatski predsjednik.

– U NATO se ulazi po političkim kriterijima. Ajmo dosta. Sutra će ući u NATO neka država, recimo Crna Gora… Ja kad nekoga primam u obitelj, želim znati tko je to. BiH u NATO-u? Kako? Tamo satiru Hrvate, država je nikakva, nefunkcionalna i trebali bi ići u NATO? Još im se stvara iluzija da će ući. Kako? Nikada nećete ući jer dozvolu trebaju dati svi. Hrvatska i Turska – rekao je.