I Dalija Orešković pozdravlja zabranu mise na Bleiburgu: Tvrdi da Plenković među ustašofilima vidi svoje birače

I Dalija Orešković pozdravlja zabranu mise na Bleiburgu: Tvrdi da Plenković među ustašofilima vidi svoje birače

Dalija  Orešković iznimno je zadovoljna obrazloženjem Katoličke Crkve u Koruškoj zbog čega neće dopustiti održavanje mise na Bleiburgu.

“Tajnik biskupije u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger naveo je da je misa “postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”.Kako je Austrija nedavno zabranila ustaška obilježja, čini se da je ovime završila obračun sa svim revizionistima i nostalgičarima za najvećom sramotom hrvatske povijesti – ustašama i NDH. I hvala im na tome”, napisala je predsjednica START-a na svome Facebook profilu dodajući da je  to ono što predsjednik Vlade Andrej Plenković nema snage i političke hrabrosti učiniti.

“Njemu treba angažman HAZU-a da bi se nakon godine i po vijećanja zaključilo da pozdrav „Za dom spremni“ i jest i nije ustaški pozdrav. Njemu ne smeta politizacija Bleiburga jer među ustašofilima vidi dio svog biračkog tijela, pa im, osim što se ne usudi, i ne želi suprotstaviti. Njegov politički kukavičluk oko ustašofilije nadmašio je sve do sada. Pa čak i njegove kolege koji se predstavljaju za ljevicu i ekskluzivne zastupnike antifašizma, a zapravo su jednake, ako ne i veće političke kukavice. Stoga će biti zanimljivo vidjeti na koji će način Plenković sada umiriti ekstremnu desnicu i ustašofile. Osnivanjem još jednog povjerenstva”, piše Dalija Orešković

 

Foto: Edvard Šušak/Hina