Zoran Milanović nije pogodio bilo hrvatskih birača: I lijevi i desni žele snažnu kontrolu granica

Zoran Milanović nije pogodio bilo hrvatskih birača: I lijevi i desni žele snažnu kontrolu granica

Prema istraživanju koje je predstavljeno na emisiji “N1 Dataroom” s Hrvojem Krešićem i Vukom Vukovićem, Hrvati se snažno zalažu za jaču kontrolu granica. I po tom pitanju, za razliku od primjerice pitanja o komunističkim simbolima i simbolima NDH, nije izražena podjela na lijeve i na desne.

“65 posto naših ispitanika kaže nama treba čvršća granica” rekao je voditelj emisije Hrvoje Krešić. “I Hrvatska nije podijeljena na lijevi i desni blok po ovom pitanju.”

“Oni koji su protiv su zapravo isključivo liberalni glasači. Desni glasači i jedan veliki broj lijevih su za strožu kontrolu granica” dodao je Vuk Vuković, gost emisije i osnivač Britanske tvrtke za društvena istraživanja Oraclum. “Osim toga smo pitali i bi li olakšali dobivanje azila za migrante. Tu je gotovo 55 posto protiv, slično kao i ove brojke.”

Za jaču kontrolu granica izjasnilo se 65 posto ispitanika, 20 posto izjasnilo se protiv a 15 posto reklo je da im je tema nebitna. 47 posto ispitanika reklo je da im je tema jedna od tri ključne iz sfere ljudskih prava i sigurnosti, što znači da je tema percipirana kao važna. Ostaje pitanje zašto se preferencije građana još uvijek ne odražavaju na politike na nacionalnoj razini. Zanimljivo je da je  predsjednički kandidat Zoran Milanović  istaknuo da želi biti predsjednik Hrvatske koja se ne ograđuje žicom.

Foto: N1