I Markovina brani Titov komunistički sustav: Besmisleno je reći da je Jugoslavija bila iza Željezne zavjese

I Markovina brani Titov komunistički sustav: Besmisleno je reći da je Jugoslavija bila iza Željezne zavjese

Predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina za N1 je komentirao izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome da je Jugoslavija bila iza Željezne zavjese, te da je NK Rijeka tada bila rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu.

“Mislim da je to jednostavno krajnje neugodno. Nemoguće je da netko tko je u vanjskoj politici toliko dugo koliko je predsjednica ne zna da Jugoslavija nije bila iza Željezne zavjese, ili da je Lijepa naša bila himna socijalističke republike. Ne znam hvata li ona na ovaj način glasove, ili želi podmetnuti revizionistički narativ.

Umjesto da se bavimo suvremenošću, stalno se događa trovanje društvene atmosfere. Besmisleno mi je da se netko na toj poziciji bavi tim stvarima. Mislim da često predsjednica ne promisli o tome što kaže. Jugoslavija je imala svojih jako dobrih i jako loših strana. Davati jednu jednoznačnu, bagatelnu izjavu je smiješno.

Društveni stanovi, zaposlenost, socijalna zaštita koja je postojala u Jugoslaviji, to su uvjeti u kojima bih rado živio, ali priča o demokratskim slobodama je druga priča. O Rijeci je predsjednica izrekla jednu još stupidniju izjavu, koja se nadovezuje na niz negativnih doživljaja Rijeke od nacionalističke desnice. Ne znam zašto oni Rijeku doživljavaju kao eksteritorijalni teritorij u Hrvatskoj, kao da D’Annunzio još tamo”, kazao je Dragan Markovina.

Predsjednica je rekla da je uvijek navijala za Dinamo i Hajduk, a da je Rijeka bila rezerva Partizanu i Zvijezdi. Koliko ima istine u tome?

“Hajduk je bio klub NOB-a, no na ponudu da preseli u Beograd i postane vojni klub, uprava kluba i cijeli grad stali su uz Hajduk i rekli da je on dio Splita i Dalmacije. Kada je Hajduk odbio ponudu, osnovan je Partizan kao državni projekt. Skandalozne su izjave nekih kolumnista o Rijeci, ali još je skandaloznija izjava majke Kolinde Grabar-Kitarović da ‘Rijeka nije naša, nego znamo čija je’. Čak i od ljudi iz Rijeke se čuje zamjeranje multinacionalnosti i internacionalizma, ali i zamjeranje antifašistima što su Rijeku pripojili Hrvatskoj. Skandalozan je odnos desnice ka gradu, pa i nogometnom klubu”, rekao je Markovina.

Dan uoči velike proslave povodom 30 godina osvajanja titule prvaka Europe, gradska vlast Splita ekspresno je prebojala mural posvećenom Jugoplastici. 

“Tamo aktivisti ratuju protiv glavnog gradskog konzervatora koji živi u toj zgradi. On je mogao dati nalog, ali da je tu bio mural Hajduka sigurno ga nitko ne bi uklonio. Murala ima svugdje po gradu, najčešće Hajduka, ili radikalno desnih, i ni jedan nije uklonjen. Ovaj se uklonio zbog imena Jugoplastika, i odavanja počasti Jakši Miličiću.

Da je nešto drugo uklonjeno moglo se govoriti o očuvanju grada. Lijepo je da je cijeli grad reagirao, čak se i desno orijentirana Torcida oglasila s porukom podrške, čime pokazuje da poštuju svoj grad i da se sjećaju njegove povijesti”, kazao je Markovina.

Zašto vlast nije tako ažurna kada su u pitanju grafiti o Srbima?

“Splitski HDZ i Kerum su prilično desno, a godinama se nitko ne uzrujava oko tih grafita koji postoje već dugo. Bio sam i prisutan kada je grupa momaka kod medicinskog fakulteta nedavno ispisala poruke Ubij Srbina. To je na sveučilišnom igralištu, nikome ne smeta i nitko to ne smatra problematičnim, što pokazuje ideološko osjećanje koje prevladava”, rekao je Markovina.

Premijer ističe da njegova vlada čini sve da se nesnošljivost smanji, no u Zadru se vidjelo da nije tako?

“Zadar je stradao u ratu i puno Srba se iselilo, tu je snažan ideološki udar. U Splitu je 1994. godine promijenjeno preko 100 imena ulica, ni jedna ulica koja je komemorirala nešto lijevo i antifašističku tradiciju nije ostala. Logičan je nusproizvod takvo ponašanje. Mislim da Plenković voli vjerovati da je uspio ublažiti atmosferu, ali pogledajmo samo spomen ploču iz Jasenovca i besmisleno osnivanje povjerenstva za pozdrav Dom spremni. Osim toga, šovinistički ispad Ivana Penave ne bi trebao proći nekažnjeno u stranci, ali se Plenković pravi da to nije njegova stvar”, kazao je Markovina.

Foto: Denis Cerić/Hina