Ide kontra Europske unije: Aleksandar Vučić ipak dopušta emitiranje Putinove propagandne televizije

Ide kontra Europske unije: Aleksandar Vučić ipak dopušta emitiranje Putinove propagandne televizije

Telekom Srbije ponovno emitira program ruskog državnog kanala RT-a i Sputnika. Odluku je formalno donio državni Telekom Srbije, no sasvim je jasno da se ovakav potez, koji je u suprotnost s politikom Europske unije, nije mogao donijeti bez suglasnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Europska unija donijela je odluku da se zabrani emitiranje RT-u i Sputniku, koje je označila kao Putinovo propagandno oružje.

Pokrenut 2005. godine kao Russia Today, RT koji financira država kontinuirano je širio svoje emisije i web-stranice na jezicima uključujući engleski, francuski, španjolski i arapski. I prije ruske agresije na Ukrajinu RT je imao problema s regulatorima u SAD-u i Njemačkoj.

Podsjetim, Agencija za elektroničke medije (AEM) u srijedu je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti na postupanje poslala uredbu Vijeća EU kojom se zabranjuje emitiranje Russia Todaya i Sputnika ”putem kabela, satelita, IPTV platformi, platformi za dijeljenje sadržaja ili aplikacija”.

”Pozivamo vas da u okviru vaših nadležnosti ovu informaciju i odluku Vijeća EU dostavite svim operaterima radi provedbe”, stoji u dopisu koji potpisuje ravnatelj AEM-a Josip Popovac.

Reakcija hrvatskog medijskog regulatora uslijedila je nakon što je Europska unija uvela sankcije, koje se primjenjuju od danas, protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu, Russia Today i Sputnik, koje manipuliraju informacijama i šire rusku propagandu o brutalnom napadu na Ukrajinu.

“Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija o sramotnom napadu na slobodnu i neovisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i siju sjeme podjela u našoj Uniji”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U Komisiji kažu da su Russia Today i Sputnik ključni mediji za promicanje i potporu ruskoj agresiji na Ukrajinu i da predstavljaju izravnu prijetnju javnom poretku i sigurnosti u EU.

Oba medija sudjeluju u koordiniranom manipuliranju informacijama i dezinformiranju, pokazala je analiza radne skupine East StratCom Europske službe za vanjsko djelovanje koja o tome prikuplja podatke od 2015. godine.

Za provedbu ove odluke ključna je suradnja neovisnih medijskih regulatora unutar Europske regulatorne skupine za audiovizualne medijske usluge (ERGA).

Neki od regulatora već su poduzeli konkretne korake protiv ruskih medija uključenih u kampanju dezinformiranja i manipuliranja informacijama, primjerice u Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj, dok je u Njemačkoj zabranjeno emitiranje programa Russia Today jer nema dozvolu.

“S obzirom na ozbiljnost situacije i kao odgovor na ruske akcije koje destabiliziraju situaciju u Ukrajini, potrebno je i u skladu s temeljnim pravima i slobodama uvesti daljnje restriktivne mjere i obustaviti aktivnosti emitiranja Russia Todaya i Sputnika u Europskoj uniji, koje su usmjerene protiv Europske unije”.

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prijenos i distribuciju sadržaja, poput kabela, satelita, IPTV-a, platformi, web stranica i aplikacija.

Foto: Hina