Pentagon otvara nove komunikacije s Rusima mimo Putina. Želi spriječiti “pogrešne procjene i eskalaciju”

Pentagon otvara nove komunikacije s Rusima mimo Putina. Želi spriječiti “pogrešne procjene i eskalaciju”

Pentagon je uveo novu kriznu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom obrane kako bi spriječili “pogrešne procjene, vojne incidente i eskalaciju” u regiji dok se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu, rekao je u četvrtak visoki američki dužnosnik za Reuters.

SAD nema vojnike u Ukrajini, ali je kao i NATO saveznici u Europi zabrinut zbog mogućeg širenja sukoba na druge zemlje, uključujući nesretnim slučajem, prenosi N1.

SAD i saveznici šalju Ukrajini oružje vrijedno milijune dolara unatoč tome što Moskva upozorava da se strane sile ne miješaju.

“Ministarstvo obrane uspostavilo je dekonfliktnu telefonsku liniju s ruskim ministarstvom obrane 1. ožujka u svrhu sprječavanja pogrešnih procjena, vojnih incidenata i eskalacije”, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, potvrdivši informaciju koju je prvi prenio NBC.

Američka vojska imala je uspješne krizne linije s Rusijom i prije, uključujući tijekom rata u Siriji, gdje je Moskva intervenirala na strani predsjednika Bašara al-Asada.

Foto: Hina