IDS-ovac Miletić u velikoj opasnosti: Ustavni sud bi mogao odlučiti u korist Danijela Ferića

IDS-ovac Miletić u velikoj opasnosti: Ustavni sud bi mogao odlučiti u korist Danijela Ferića

Glasački listić za izbor župana Istarske županije na kojemu je zaokružen redni broj 2 ispred imena kandidata SDP-a Danijela Ferića, dok je kraj kandidata IDS-a Borisa Miletića kemijskom olovkom ispisana poruka: “Dosta si vladao” te uvredljiva opaska, treba tretirati kao važeći, piše Jutarnji.hr

Mišljenje je to osobe bliske Ustavnom sudu koja ističe da u vezi s tretiranjem glasačkih listića koji nisu ispunjeni tako da je zaokružen redni broj ispred imena kandidata, postoji uhodana ustavnosudska praksa.

A ona kaže da će se svaki glasački listić, neovisno o tome je li ispunjen točno onako kako to zakon propisuje (zaokruživanje rednog broja željenog kandidata) smatrati valjanim ako je popunjen na način da je neupitna volja birača. U slučaju spomenutog listića, ta je volja neupitna i jasno je da je birač svoj glas dao Feriću.

Jedna od zadnjih odluka Ustavnog suda koja se odnosi na pitanje valjanosti glasačkih listića donesena je nakon prvog kruga izbora u Gradu Požegi. U toj se odluci, među ostalim, navodi kako je Ustavni sud naveo da je nesporno da se radnja “zaokruživanja” rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojega birač glasuje u smislu članka 99. Zakona o lokalnim izborima ne smije tumačiti doslovno sve dok je glasački listić popunjen tako da se na siguran i nedvojben način može utvrditi za kojeg je kandidata glasovao birač.

– Dosadašnja izbornopravna praksa potvrđuje da se i glasački listić na kojem je jasno, uredno i nedvosmisleno označen redni broj, ali u nekom drugom obliku, a ne u obliku pune kružnice, također može smatrati važećim. Glasački listić na kojem postoje različite oznake također se može, pod određenim strogim uvjetima, smatrati važećim – stoji u odluci od 26. svibnja ove godine.

Foto: Hina