IDS-ovci i dalje bahati: Za propast Uljanika su svi krivi osim njih

IDS-ovci i dalje bahati: Za propast Uljanika su svi krivi osim njih

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza u Novom danu je istaknuo kako je Uljanik jedino brodogradilište koje nije dobilo priliku za restrukturiranje dok je u isto vrijeme dobilo najmanje državnih garancija, a proizvelo najviše brodova.

“Stečaj UIjanika značio bi velike i negativne posljedice za državu i društvo. S obzirom da do sada Vlada nije imala proaktivan pristup i bježala je, mislim da je konačno vrijeme da čujemo od Vlade što planira”, kaže Sponza.

Kaže i da smo svjedočili razdoblju destrukcije i dezinformacija gdje se sav teret svaljivao na Uljanik.

“Brojkama se manipuliralo, nisu prikazivane ispravno. Vidljivo je da je Uljanik dobio najmanje, a proizveo i izvozio najviše i stavljati nešto na teret Uljaniku nije točno. Više od 30 milijardi kuna je dodijeljeno brodogradilištima, a Uljanik je dobio 4,2 milijarde kuna.

U posljednjih 20 godina proizvedeno je brodova u vrijednosti 86 milijardi kuna, a samo Uljanik je proizveo brodova u vrijednosti od 50 milijardi kuna, zato je neopravdano sve stavljati na teret Uljaniku. Uljanik je jedino brodogradilište koje nije dobilo šansu za restrukturiranje i stečaj nije opcija”, rekao je.

Dodaje da je Vlada Andreja Plenkovića Uljaniku izdala garancije u iznosu od 3 milijarde kuna. “Sve Vlade pa ni ova nisu nadzirale trošenje novca”, zaključuje.

Odbacio je, kako kaže, tvrdnje iz HDZ-a da je IDS postavljao ljude na ključne pozicije u Uljaniku. “Niti jedan član IDS-a nije bio niti će biti u upravljačkim strukturama brodogradilišta”, ustvrdio je i dodao da u regijama u kojima HDZ nije na vlasti stvari bolje funkcioniraju.

Ustvrdio je da su čelnici IDS-a na vrijeme upozoravali na probleme u kojima se našao Uljanik. I Valter Flego i Boris Miletić su išli kod tadašnje ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić prije 17 mjeseci i upozoravali na probleme”, rekao je i dodao kako nisu mogli imati informacije o malverzacijama u Uljaniku.

Nije htio izravno odgovoriti bi li kao saborski zastupnik podržao novo restrukturiranje s 5 ili 10 milijardi kuna iz državnog proračuna.