Igor Peternel: Hrvatska duboka država je odradila posao u Zambiji

Igor Peternel: Hrvatska duboka država je odradila posao u Zambiji

Čelnik Domovinskog pokreta Igor Peternel komentirao je oslobađajuću presudu u Zambiji.

“Ništa iznenađujuće. Neki dan sam takvu presudu u jednom mediju predvidio. Kao što mi je sve bilo jasno oko slučaja afričkih posvajanja u siječnju tako mi jasno i danas. Apsolutno ništa se nije promijenilo. Osim što su se u duhu nesvrstanog prijateljstva diplomacije nagodile. Odradilo se!


Hrvatska duboka država sve je uložila da obrani svoju egzistenciju koja bi joj na ovom slučaju bila ozbiljno ugrožena. I uspjela je kao i uvijek. Ne može Zambija odrađivati naš posao. To moramo sami”, izjavio je Peternel koji se od početka iszijanja afere zalagao da se istraga provede do kraja. Upozoravao je i na propuste u Hrvatskoj, posebno na sudu u Zlataru.

Hrvatska vlada poslala je priopćenje u vezi Hrvata upravo oslobođenih svih optužbi za trgovanje djecom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su proveli šest mjeseci u Zambiji. Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje. Pri tome smo poštovali – prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe.

Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo‘, stoji u priopćenju Vlade RH.

Foto: Hina