Igor Peternel: Što će sada reći gospođa pravobraniteljica? Što će reći gospođa Benčić? Što će reći Mojmira?

Igor Peternel: Što će sada reći gospođa pravobraniteljica? Što će reći gospođa Benčić? Što će reći Mojmira?

Igor Peterenel iz Domovinskog pokreta reagirao je na službeno očitovanje DR Konga u kojemu se izričito tvrdi da uhićeni Hrvati nisu mogli legalno posvojiti djecu. Igor Peternel.

“Što ćemo sada? Što će sada reći gospođa pravobraniteljica? Što će reći gospođa Benčić? Što će reći Mojmira? Što će reći gospođo Sanja Modrić?

Hoće li gospodin dužnosnik Konga biti optužen za rasizam ili za širenje mržnje ili za drukerstvo?Cirkus ekipa! Zapravo me sram što s tako nekorektnim i bezobraznim ljudima dijelim državljanstvo i javni prostor”, ističe Igor Peternel

Čelnica platforme Možemo Sandra Benčić bez ikakvih je ograda branila uhićene Hrvat u Zambiji te je isticala da je sve bilo legalno.

“Kao prvo, oni nisu posvojitelji u pokušaju. To posvojenje je završeno izdavanjem dokumenata i djeci i posvojiteljima i u Kongu i u Hrvatskoj. Želim naglasiti da je ključno pitanje za nas – kako ćemo zaštititi naše državljane koji su sada tamo u pritvoru i djecu za koju ne znamo gdje su, a hrvatski su državljani. Još jednom ću ponoviti – ta djeca nemaju drugo državljanstvo nego hrvatsko. Oni više nisu državljani Konga. Dakle, mi kao država, svi bi se trebali usredotočiti na to da zaštitimo kao država tu djecu, da dobijemo informaciju gdje su, da ih spojimo s njihovim jedinim roditeljima koje sada imaju – to su njihovi posvojitelji i da ih vratimo u Hrvatsku. Umjesto toga mi smo svjedoci torture, ne samo pritvorenih u Zambiji, nego i posvojitelja i posvojenika koji žive u Hrvatskoj već godinama. Napravili ste doslovno hajku. Djecu se povlači iz vrtića i škola zbog toga što im se doslovno govori da su ukradena. Jer su to čuli vas”, izjavila je nedavno Sandra Benčić.

I Ivana Kekin također bezrezervno branila uhićene Hrvate u zambiji, a svaku razmnu kritiku i traženje odgovor na bitna pitanja proglašavala je govorom mržnje.

“Zadnjih dva mjeseca je u hrvatskom javnom prostoru izrazito glasan govor mržnje. Radi se o pojedincima koji su očito lišeni elementarne empatije jer huškaju na one koji su očito išli u što su išli bez loših namjera. Ja sam sigurna da su navedeni izrazita manjina u našem društvu, ali mreže dozvoljavaju da su oni izrazito glasni”.

“Mi nemamo uopće dileme da li ovih dana svjedočimo jakoj transfobnoj kampanji u Hrvatskoj. Mislim da bi to svi političari i javne osobe trebale osuditi. Mi imamo transrodne i gay i posvojene djece u Hrvatskoj. Oni čitaju ove komentare ispod tih članaka. Oni koji pod egidom zaštite djece kontinuirano svu tu djecu dovode u osjećaj nesigurnosti, trebali bi se zapitati što rade”, izjavila je Kekin razgovor na N1.

Podsjetimo, kongoanske vlasti prvi put su javno progovorile o posvojenjima, zbog kojih je osmero Hrvata završilo u zatvoru u Zambiji

Stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Konga od 2017. kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu, rekao je za AFP Gauthier Luyela, direktor zaštite djece u tamošnjem Ministarstvu za spol, obitelj i djecu.

Sve dok se ne osnuje nova državna agencija za nadzor inozemnih posvojenja prema kodeksu, rekao je, nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća.

Luyela je odbacio bilo kakvu pomisao da su hrvatskim obiteljima u međuvremenu sudovi odobrili posebno izuzeće od posvojenja. ‘To je nedvosmisleno’, rekao je.

‘Ne postoji odlučivanje od slučaja do slučaja. Ne znam kako su uspjeli dobiti te sudske presude’, kazao je.

Luyela ne isključuje mogućnost da su djeca bila žrtva trgovine u Zambiji prije nego su tamo predana hrvatskim parovima, stoji u članku koji za AFP potpisuju Lajla Veselica i Annie Thomas.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Na slici: Sandra Benčić i Ivana Kekin

Foto: Hina