IKEA “GULI KOŽU” HRVATIMA: Ista stolica u Njemačkoj stoji 99, a u Hrvatskoj nevjerojatnih 218 eura. Sramota

IKEA “GULI KOŽU” HRVATIMA: Ista stolica u Njemačkoj stoji 99, a u Hrvatskoj nevjerojatnih 218 eura. Sramota

Jesmo li kao građani Republike Hrvatske zaista postali “ovce za šišanje”, pitaju se ovih dana građani na Facebook stranici Halo, inspektore, koju vodi Europski centar za zaštitu potrošača. Ikeina stolica Tossberg u Njemačkoj stoji 99 eura, u Italiji 139 eura, Mađarskoj 143 eura, Austriji 149 eura, Sloveniji 179 eura, a u Hrvatskoj, upozoravaju – vrtoglavih 218,86 eura. “Što je veće tržište, veća je i konkurencija, pa su i cijene optimizirane. Malo tržište, velike cijene”, jedan je od komentara na tu objavu, među kojima ne prestaje čuđenje kako u Hrvatskoj sve može biti skuplje nego u zemljama okruženju, a “imamo najniže plaće”, ističe se, javlja Večernji list.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gazdina kći uživa u luksuzu: Iva Todorić raskošno proslavila svoj 48. rođendan

– Trideset godina sam njihov fan, ali u Hrvatskoj ne bih više – piše druga korisnica FB-a, ističući kako sve iz Ikee kupuje u Grazu, gdje dobiva i dužu garanciju na proizvode, a cijena je, tvrdi, niža i do 40% (drvenarija, madraci, kreveti, stolovi za kuhinje pogotovo).

Hrvati su očito postali ovce za šišanje/ Foto: Hina

– Kuhinjski aparati su trajniji i kvalitetniji, a izbor top. Pola toga uopće nema kod nas, niti će biti – zaključila je, dok se drugi čude kako su i pored visokih cijena trgovine u Hrvatskoj krcate kupcima. Napominju i kako nije skuplja samo Ikea nego sve. Tek rijetki komentatori objave tvrde kako se ne slažu da je hrvatska Ikea najskuplja te da su mnoge stvari kod nas i jeftinije nego, primjerice, u Italiji.

Zatražili smo odgovor iz Ikee Hrvatska po pitanju Tossberg stolica. Odgovaraju kako je osnovna poslovna ideja tvrtke Ikea ponuditi široki raspon dobro dizajniranih, funkcionalnih i sigurnih proizvoda za dom po niskim cijenama kako bi si ih moglo priuštiti što više ljudi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Gazda Todorić ismijava Plenkovića i Martinu Dalić: Pa oni se hvale da su otvorili tvornicu koja to nije. A jedna stvar je jako opasna

– Ikea konstantno pokušava održati svoje cijene pristupačnima, pa je tako posljednjih mjeseci u Hrvatskoj ponudila nove niže cijene za više od 500 svojih proizvoda. Vrijedi naglasiti da to nije jednokratna akcija, već doista nova niža cijena tih proizvoda – ističu te dodaju kako je prilikom ulaska na neko tržište osnova za određivanje cijena situacija na tom tržištu, što uključuje poreze i druga davanja, cijene energenata, logističke karakteristike, primanja građana, prisutnost konkurencije…

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ugledni profesor: Mi smo u taoci oligarhije na vlasti. Država je kolonizirana i okupirana i iz nje bježe svi koji mogu

Na ove sramotne cijene IKEA-e reagirao je fizičar Saša Ceci.

“Potpuno ista IKEA-ina stolica u nas je više nego duplo skuplja nego u Njemačkoj. Iz IKEA-e odgovaraju da na cijenu konačnog proizvoda utječe i cijena sirovina i transporta. Možda bi pomoglo da nam ih iz Švedske prestanu transportirati taksijem”, napisao je Saša Ceci.

Foto: Hina