IKONA MODNOG NOVINARSTVA: Umrla je legendarna urednica ženskog časopisa kojeg su i muškarci voljeli čitati

IKONA MODNOG NOVINARSTVA: Umrla je legendarna urednica ženskog časopisa kojeg su i muškarci voljeli čitati

Ugledna novinarka i legendarna urednica ženske revije “Svijet” Đurđa Milanović (1949.) nenadano je umrla u Londonu, koji joj je početkom 90-ih postao novi dom, izvijestili su u petak iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Đurđa Milanović godinama je slala svoje londonske priče, a njeni ‘izvještaji s bojišta’ – ali modnih, pop-kulturnih i socioloških – omogućili su čitateljima da osjete duh tog vibrantnog grada, svakodnevicu njegovih stanovnika koju je analizirala fenomenološki, znalački, insajderski.

U In memoriamu za tjednik Gloria Nada Mirković je napisala i kako je Đurđa Milanović – za sve koji su je poznavali i s njom radili – bila “naša Diane Vreeland”, nenadomjestiva urednica nekad najvažnijeg hrvatskog modnog časopisa, koja najdublje i znalački razumije jezik mode te njezin utjecaj na svakodnevicu, psihologiju i emocije.

Rođena Osječanka, diplomirala je 1973. filozofiju i indologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, no studirala je i povijest umjetnosti i talijanski. Na poslijediplomskom studiju počela se baviti ženskim tiskom i modom kao semantičkim i psihosociološkim fenomenom svakodnevice pa je magistrirala na sociologiji s temom ‘Ženska štampa kao fenomen masovne kulture’.

Rano je počela pisati, objavljivala je u Omladinskom tjedniku i radila na radiju, a najplodniji dio njezine zagrebačke karijere počeo je 1986. kad je postala glavna urednica ženskog časopisa “Svijet” koji je imao nakladu od danas nezamislivih stotinjak tisuća primjeraka.

“Svijet” je pokušala promijeniti, pretvoriti ga u modni časopis koji se ne zgraža nad ludostima ‘vrlog novog svijeta’ i ekstravagantnim modnim kolekcijama, ali istodobno je zadržala njegov identitet magazina koji se bavi i feminističkim temama.

Đurđa Milanović je 80-ih pisala i za časopise “Danas” i “Start”, uglavnom o modi kao elementu masovne kulture.

Od Đurđe Milanović se oprostio i poznati modni kritičar Nenad Krokut.

“Napustila nas je Đurđa Milanović (1949. – 2022.) Bila je jedan od mojih uzora kad sam počeo u medijima pisati i pričati o modi. Prvi TV format u nas te vrste bio je Fashion tape koji je vodila i uređivala upravo Đurđa. Bila je istinska pionirka u tom smislu i moja inspiracija. Pročitajte ovaj lijepi tekst koji je napisala Nada Mirković koja je Đurđu poznavala bolje od mene, bile su kolegice i prijateljice. R.I.P. Đurđa, nećemo te zaboraviti”, napisao je Krokut.

Na slici: Đurđa Milanović treća s lijeva

Foto: Privatni album Nade Mirković