Ilko Ćimić tvrdi da je vlasnik Indexa Matija Babić platio sve poreze: Zašto je otišao u Bugarsku?

Ilko Ćimić tvrdi da je vlasnik Indexa Matija Babić platio sve poreze: Zašto je otišao u Bugarsku?

Premijer Andrej Plenković trebao je još davno otići, a borbe protiv korupcije više nema, tvrdi novinar Indexa Ilko Ćimić koji je gostovao u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2.

Voditelj Aleksandar Stanković rekao je da je od osobe bliske premijeru čuo da je Plenković za vrijeme afere Hotmail povezane s Agrokorom, jedne od brojnih afera u čijem je razotkrivanju sudjelovao Ćimić, ozbiljno razmišljao da digne ruke od svega. Ćimić je kazao da je tada cijela Vlada trebala pasti, a Plenković morao dati ostavku.

– Sve što dolazi iza toga je agonija, rekao je Ćimić. Tvrdi da je Plenković godinu dana tajio informaciju da su se ljudi koji su pisali zakon tim zakonom okoristili.

Komentirajući nedavnu aferu sa stanom u centru Zagreba koji je kupila Vesna Bandić, supruga zagrebačkog gradonačelnika, Ćimić je, između ostalog, spornim istaknuo cijenu i pitanje – odakle novac.

– Elitna je lokacija, susjedi su bivši premijeri, poduzetnici iz Agrokora, Fortenove, novija je zgrada, i kad se sve zbroji i oduzme, ispada da je kvadrat stana bio 1476 eura, što je daleko ispod nekakve cijene koja je trebala biti. Angažirali smo vještaka koji je rekao da je stan bliži 3000 eura, znači otprilike duplo više nego što je plaćen, tvrdi Ćimić.

– Kad je riječ o Milanu Bandiću, ništa nije čisto. Naša primarna zadaća je da se Bandića ruši na izborima. Građani Zagreba moraju srušiti Bandića nakon 20 godina. To jednostavno mora biti, rekao je Ćimić. Dodao je da jučerašnji prosvjed protiv gradonačelnika u centru Zagreba pokazuje da je Bandić blizu svoga kraja.
O novcu koji je Index dobio od Grada Zagreba, Ćimić je rekao da to nije Bandićev, već proračunski novac namijenjen medijima. Za novac će se, kaže, prijaviti i sljedeće godine. Ne vidi razloga zašto Index ne bi dobio taj novac.

Komentirao je i greške u imovinskim karticama ministara. Smatra da se podaci o imovini svjesno ne objavljuju. Osvrnuo se i na prijašnje afere bivših ministara poput Gorana Marića napomenuvši da konačne posljedice za njih dosad nismo vidjeli. Prisjetio se i afere bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u Vladi Zorana Milanovića.

– Jakovina u tom slučaju, što je jako zanimljivo, nije otišao, niti je Milanović tražio ostavku, rekao je Ćimić. Uspoređujući afere HDZ-a i SDP-a Ćimić je rekao da je SDP imao jednako afera kao i HDZ te da su bile jednako teške, posebno istaknuvši predstečajne nagodbe. “To su ogromne cifre”, rekao je Ćimić.

Ćimić je kazao i kako se se osjećao izdan zato što je USKOK slučaj Hotmail završio u 20-ak dana. Smatra da je to bio udarac prema borbi protiv korupcije.

– Postalo je vrlo jasno da ta borba više niti funkcionira niti postoji. Ostali su pojedinci, novinari, a zapravo je ta nekakva borba protiv korupcije davno završena i nje više nema, tvrdi Ćimić. Na Stankovićevo pitanje rekao je da nije došao trenutak da otkrije od koga je dobio sporne mailove.

Ako je Plenković tako visoko dignuo letvicu pa je ministar zdravstva Milan Kujundžić otišao, upitao je Ćimić, kako je ministar Zdravko Marić sve preživio, a bio je jedan od direktora u Agrokoru dok su se falsificirali financijski dokumenti. Govoreći o svom poslu Ćimić je rekao da nema nikakve dvojbe objaviti nešto ili ne ako se radi o javnom interesu i ako su dokumenti točni.

– Kod nekih izvora postoji osobni motiv, ali ako postoji javni interes… Kad se dva kriminalca svađaju, onda lete papiri. I vi ste ti koji ih kupe. Bitno je da su ti papiri istiniti, da dokazuju određene stvari i da su od javnog interesa, rekao je Ćimić. Odgovarajući na pitanje što misli o novinarima koji se ne žele baviti istraživačkim novinarstvom zbog kredita ili obitelji Ćimić je rekao da novinarstvo nije posao, nego javni poziv.

– Razumijem svaku tu nekakvu priču i svačija priča je drugačija, ali problem je kad se u zaštiti sebe postavlja tako da, kada novinari nešto otkrivaju, onda drugi novinari to skrivaju. Odnosno, radi se taj nekakav damage control. To je problem, rekao je Ćimić. Smatra da su PR-ovci i novinari prirodni neprijatelji i ne vjeruje da će osobno završiti u PR-u.

Komentirajući kritike na račun šefa Indexa Matije Babića zbog neplaćanja poreza rekao je da ta priča ne stoji te da su u proračun uplatili višemilijunski iznos. Napomenuo je da se ta priča otvorila kad se Index počeo baviti predstečajnim nagodbama i Slavkom Linićem, bivšim ministrom financija koji je na kraju smijenjen.

– Babić je platio što je imao, više nije u Hrvatskoj, rezident je Bugarske, rekao je Ćimić. Dodao je da on i Babić u mnogim stvarima imaju potpuno različito mišljenje, pogotovo oko ekonomije.

Foto: HRT