Imotski ratni heroj poručio Andriji Hebrangu: Nitko nema pravo dovoditi u pitanje imotske žrtve i domoljublje

Imotski ratni heroj poručio Andriji Hebrangu: Nitko nema pravo dovoditi u pitanje imotske žrtve i domoljublje

Imotski branitelj Jure Milas, predsjednik Časnog suda Hvidre i stopostotni invalid, reagirao je na izjave Andrije Hebranga koji je prije nekoliko dana ustvrdio da je Markica Rebić “sređivao” odlikovanja nekim braniteljima iz Imotskog. Milas je pripadnik Imotske bojne postao 27. srpnja 1991. godine i prošao je gotovo sva ratišta u Dalmaciji. Borio se u Kruševu, Zadru, Čavoglavama i na južnom bojištu gdje je nakon ranjavanja postao stopostotni invalid.

Ističe da je iznenađen nastupom Andrije Hebranga i da nije očekivao da će izbiti tako žestok sukob između Markice Rebića i Andrije Hebranga jer su obojica radili za isti cilj.

“Nisam očekivao toliku borbu između njih”, rekao je za Teleskop Milas kojeg je posebno zaboljela Hebrangova izjava da je Rebić “sređivao” odlikovanja Imoćanima.

“Imoćani su imali 200 mrtvih i ne znam koliko tisuća ranjenih, a u Imotskom nije puška opalila. Mislim da nisu dobili ni deset posto od onoga što su trebali dobiti”, ističe Milas i poručuje Hebrangu neka prouči malo doprinos Imotskog i Imoćana u Domovinskom ratu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati zagrebački kirurg Pavo Kostopeč: Bad Blue Boysi su u opasnosti. Sjetimo se samo tragične sudbine kapetana Laptala

“Neka Hebrang prouči malo Imotski, premda on znao o čemu je riječ. Ne bih nikome dao za pravo da se igra s Imotskim. Ni predsjedniku države, ni ministrima, jer domoljublje u Imotskom je jače od ikakvih materijalnih stvari, priznanja i odlikovanja. Nitko nema pravo prozivati imotske žrtve i domoljublje. To je neupitno i to se ne bi smjelo zloupotrebljavati”, naglašava Milas dodajući da su Hebrangove izjave povrijedile njegove suborce.

Podsjetimo, Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik HDZ-a i ministar obrane, reagirao je na izjave odlikovanih imotskih časnika koji su branili Markicu Rebića.

“Brane ga istomišljenici koje je predlagao za odličja. Njima nije trgao lančiće s križićima jer ih nisu ni nosili! Zašto ne demantiraju da je na prvim izborima bio tajnik Koalicije nar. sporazuma, protiv Tuđmana i HDZ-a kojima je nakon poraza pokunjeno prišao i koji su od njega stvorili nešto? Mislio sam da i takve treba pridobiti pa sam ga ja osobno kao ministar obrane predložio Tuđmanu za generalski čin. Pitao me Tuđman jesam li u njega siguran, rekao sam da nisam ali mu treba datu šansu. No on je bio totalno nesposoban i nemaran. Zašto sada lažima ruši Tuđmanove najbliže suradnike? Jer im se nije mogao približiti”, tvrdi Andrija Hebrang.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2023. godinu

Na slici: Jure Milas