Vojni analitičar o ukrajinskoj ofenzivi: Sada se “lomi utakmica”

Vojni analitičar o ukrajinskoj ofenzivi: Sada se “lomi utakmica”

Vojni analitičar portala Telegram Goran Redžepović u Dnevniku N1 televizije komentirao je aktualnu situaciju u Ukrajini.

Posebnu pozornost privlači područje Dnjepra u blizini Hersona, gdje Ukrajina brani jedan poveći čep.

“Nije slučajno izabrana ta lokacija kod kozačkih tabora ili logora. Tu je najkraći dio prohodnog puta između rijeke i više od tisuću kilometara pustinje iza nje. Ako bi Ukrajinci uspjeli presjeći taj put i komunikaciju, zapravo bi presjekli manevar, koji bi onemogućio akciju forsiranja rijeke Dnjepar”, pojasnio je Redžepović.

Tako nešto su Ukrajinci uspjeli postići, postaviti svojevrsni mostobran, jer Rusi nemaju dovoljno snaga.

Analitičar Denis Redžepagić

“Zato Ukrajinci uspijevaju širiti kontrolu teritorija. Treba napomenuti i da su to lake pješačke snage, još uvijek malobrojne, no imaju podršku topništva”, kazao je vojni analitičar, a komentirao je i mogućnost proboja kod Robotine:

“Uspjeli su uspostaviti kontakt s prvom crtom, ali najvjerojatnije nisu uspostavili kontrolu kako bi izbjegli velike gubitke, što i inače rade kad je riječ o urbanim područjima. Ne znamo ni koliko brzo mogu napredovati zbog potencijalnih minskih polja. Nepoznato je i koliko Rusi imaju rezervi i kolika su ta potencijalna minska polja na tom mogućem pravcu prodora.”

Zanimljivo je i na području Bahmuta, što se također pozorno prati. Ukrajinci su napravili neke pomake, ali pitanje je koliko su istiniti i realni.

“Što se Bahmuta tiče, Ukrajinci su bili brojčano nadmoćniji i došli su do naseljenih mjesta. Tamo su se vodile ozbiljne borbe i do izražaja je došla treća jurišna brigada. Ali, napredovanje je zaustavljeno jer su Rusi proveli neka ofenzivna djelovanja pa su vjerojatno Ukrajinci povukli dio rezervi kako bi zatvorili moguća ruska napredovanja.”

Kakav je dojam na najistočnijem dijelu fronte, gdje Rusi rade pritisak i mogu zakomplicirati situaciju Ukrajincima?

“Sve su to manji taktički napadi, gdje se zauzimaju napuštena sela i sive zone. Nema tu ozbiljne ofenzive koja bi mogla potpuno ugroziti ukrajinske napore u Zaporožju. Sportski rečeno, lomi se utakmica na frontu. I jedna i druga strana aktiviraju rezerve. Čije budu veće i efikasnije, presudit će. No, već se moglo vidjeti da Rusi nemaju dovoljno kvalitetne rezerviste u odnosu na Ukrajince. Sad se lomi utakmica, s tim da je trend djelomično na ukrajinskoj strani jer imaju više borbeno sposobnih jedinica koje mogu angažirati u operacijama”, zaključio je Redžepović.

Foto: Hina