Ministar imovine bez imovine: Kad otplati dugove ostaje mu 500 kuna

Ministar imovine bez imovine: Kad otplati dugove ostaje mu 500 kuna

Kandidati za ministre u Vladi Andreja Plenkovića, koje bi trebao potvrditi Hrvatski sabor na sjednici sazvanoj za petak, 19. srpnja objavili su imovinske kartice, prenosi Novi list.

S mjesta ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na mjesto ministra rada i mirovinskog sustava trebao bi doći Josip Aladrović. Njegovo mjesečno neto primanje iznosi oko 14.300 kuna, od čega otplaćuje mjesečni kredit od oko 5700 kuna.

Vlasnik je stana u Zagrebu, posjeduje automobil i udjele u fondu Erste asset management, a vlasnik je i OPG-a. Prijavio je štednju od 10.000 eura.

Vučković i Banožić

Novom ministricom poljoprivrede trebala bi postati trenutna državna tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković, koja ima mjesečno neto primanje oko 17.150 kuna, od čega otplaćuje kredite s mjesečnim anuitetom od 6500 kuna.

U Pločama ima stan, suvlasnica je voćnjaka u Opuzenu, vlasnica dionica u Atlantskoj plovidbi, Luci Ploče i Hrvatskom telekomu, prijavila je ušteđevinu od 4000 kuna te godišnju bruto plaću supružnika od 165.816 kuna.

Za ministra državne imovine predložen je Mario Banožić, dosadašnji voditelj Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Banožić je vlasnik stana u Vinkovcima, a prijavio je mjesečna primanja od oko 15.500 kuna i 20.000 kuna godišnjeg primanja od edukacijske djelatnosti.

Otplaćuje kredite od oko 15.000 kuna mjesečno, a uštedio je 7000 eura. Godišnja bruto plaća bračnoga druga je 80.000 kuna, a Banožići su u kartici naveli i posjedovanje dva automobila koje procjenjuju na oko 116.000 kuna.

Nastavit će Marićevu politiku

Inače, Mario Banožić izjavio je u četvrtak uoči sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem da država treba imati kontrolu nad tvrtkama koje je čine konkurentnom.

“Treba li država imati pet – šest strateških tvrtki, a sve ostalo treba ići na tržište, ne znam do onog trena dok ne vidim, a po meni država treba imati kontrolu nad onim tvrtkama koje državu čine konkurentnom”, rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima.

Dodao je kako postoji popis tvrtki koje su državi od strateškog interesa, ali nije želio otkriti o kojim je tvrtkama riječ.

Za svog prethodnika na ministarskoj dužnosti Gorana Marića rekao je kako je napravio veliki iskorak po pitanju državne imovine, pogotovo onog dijela gdje je bilo upitno vlasništvo, korištenje i sama evidencija popisa imovine, što će omogućiti provedbu strateškog plana.

Što se tiče stajališta o tome treba li država rasprodati sve stanove i garaže poslovne prostore koje ima u vlasništvu, Banožić drži kako dio stanova mora ostati u nekakvom obliku socijalne kategorije

Bedeković i Grlić-Radman

HDZ-ova saborska zastupnica i doktorica znanosti Vesna Bedeković predložena je za ministricu demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Njezina mjesečna neto primanja iznose oko 18.930 kuna, a otplaćuje kredite od oko 5200 kuna.

Od samostalne i nastavne djelatnosti prima oko 47.000 kuna godišnje te ima 1500 kuna neoporezivog prihoda mjesečno. Bedeković je suvlasnica kuće s okućnicom u Pitomači, vikendice u Aršanju, nekoliko nekretnina te dva automobila procijenjene vrijednosti oko 65.000 kuna.

Imovinske kartice još nisu objavljene za dosadašnjeg veleposlanika u Njemačkoj Gordana Grlića-Radmana, koji bi trebao preuzeti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao ni za dekana Veleučilišta u Šibeniku Ivana Malenicu, koji je predložen za ministra uprave.

Foto: N1