INSTRUMENTALIZIRAO JASENOVAC: Njemački povjesničar proglasio Vučića glavnim krivcem, ali nije štedio ni Hrvatsku

INSTRUMENTALIZIRAO JASENOVAC: Njemački povjesničar proglasio Vučića glavnim krivcem, ali nije štedio ni Hrvatsku

Njemački povjesničar Alexander Korb, stručnjak za povijest Nezavisne države Hrvatske (NDH) kritizirao je pokušaj srbijanskog predsjednika da posjeti Jasenovac, ocijenivši da se radilo o provokaciji, ali uspješnoj, prenosi Deutsche Welle u utorak.

„Pokušaj posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu je kalkulirana provokacija koja je u potpunosti i uspjela“, rekao je u Alexander Korb u razgovoru za Deutsche Welle.

Korb je rekao kako je Vučić svojom „akcijom“ postigao sve što je htio i isprovocirao zabranu ulaska u Hrvatsku.

„Hrvatsku stranu se takoreći prisililo da učini ono što je učinila, Zagreb nije dozvolio Aleksandru Vučiću ulazak na područje Hrvatske i sad na naslovnicima medija vidimo ono što Vučiću najviše odgovara“, kaže Korb.

On smatra da je Vučić time instrumentalizirao žrtve Jasenovca.

„Radi se o političkoj igrici koju je inicirala vlada Srbije. Igrica u kojoj ni hrvatska vlada nije ostavila najbolji dojam“, smatra Korb. On je mišljenja da je Hrvatska trebala dopustiti ulazak Vučića u Hrvatsku i onda reagirati prosvjednom notom ali smatra da reakcija Zagreba nije bila „histerična“, kako to iznose srbijanski mediji no da se „trebalo reagirati hladne glave“.

Korb predaje na Sveučilištu u Leicesteru i autor je standardnog djela „U sjeni svjetskog rata: masovno nasilje ustaša protiv Srba, Židova i Roma u Hrvatskoj 1941.-1945.“

Foto: Hina